Щастието вреди на психиката и съкращава живота

Щастието е нещо лошо – до този извод стигнаха учени от университетите „Йейл“ и „Денвър“ в САЩ и от Еврейския университет в Ерусалим, цитирани от Нюзру. Според тях щастието и дори стремежът към него могат да навредят на психиката, да отровят живота и в крайна сметка да го съкратят.
Учените установили, че хората, които в детството си са били радостни и безгрижни, живеят по-кратко в сравнение с по-мрачните си връстници. Проблемът според тях бил в прекаленото усещане за щастие. То опиянявало хората и те ставали по-безотговорни и склонни към рискове. А рисковете, както всички знаем, водят до неприятности, които могат да повлияят на продължителността на живота.
Книгите, които ни помагат да бъдем по-щастливи, също са вредни, твърдят учените. Читателите поемат информацията и започват да търсят щастието, често се провалят и се чувстват разочаровани и още по-нещастни. От друга страна, демонстрирането на щастието често е неуместно – налага се да го потискаме, за да не разстройваме допълнително по-нещастните си приятели. И на последно място, ако човек е щастлив, способността му да мисли творчески намалява.
Специалистите предлагат и един съвет - спрете да се тревожите, че непременно трябва да сте щастливи. В крайна сметка точно това може да ви донесе истинско щастие.

Станете почитател на Класа