От синтетичните заместители на мазнини се пълнее повече

Синтетичните заместители на мазнини, използвани в нискокалоричен картофен чипс и други храни, могат да доведат до натрупването на още повече излишни килограми и в крайна сметка до затлъстяване, съобщи „Сайънс дейли“, позовавайки се на изследване на американския университет „Пардю“.
Това откритие е в противоречие с общоприетото схващане, че храните, в които са използвани заместители на мазнини с по-малко калории, помагат за намаляването на килограмите. „Нашето изследване показва, че заместителите на мазнините влияят на способността на организма да регулира приема на храна, което може да доведе до неефективно усвояване на калориите и увеличаване на теглото“, обясни проф. Сюзън Суитърс. Това според учените е така, защото сладкият или мазен вкус на храните е индикатор за голям брой калории и този вкус задейства различни хормонални и метаболитни реакции в организма. В крайна сметка при консумирането на заместители на мазнините като синтетичната олестра например, в която не се съдържат никакви калории, тялото не получава очакваната калорийна бомба и това му пречи да се справи с поетата храна.
В изследването са използвани лабораторни животни, хранени с висококалорична храна с естествени мазнини или нискокалорична храна със синтетични заместители. В края на изследването станало ясно, че животните, хранени с „диетични“ храни, са увеличили теглото си и са развили повече мастна тъкан в сравнение с останалите, поемали само естествени висококалорични храни. Затова учените са убедени, че е по-добре да се ориентираме към диета, в която има малко мазнини и калории, отколкото да прибягваме до стратегии за отслабване с помощта на заместители на мазнините.

Станете почитател на Класа