Океаните са на ръба на оцеляването

Океаните са в много по-лошо състояние, отколкото се смяташе досега. До този извод стигнаха учените по време на конференция, организирана от Международната програма за състоянието на океана (МПСО). В своя доклад те предупреждават, че океанският живот „е сериозно застрашен от нова фаза на измиране на морските видове, безпрецедентна в човешката история“. Комбинацията от прекомерния риболов, замърсяването и климатичните промени носи последици, които не са били предвидени, а въздействието на тези фактори върху човека вече са осезаеми.
Ускорените промени включват топенето на ледовете в Северния ледовит океан и Гренландия, повишаването на морското равнище и освобождаването на метана, заключен в океанското дъно. По-тревожно е обаче взаимодействието между различни фактори, което увеличава заплахите за морските видове, смятат учените. Някои замърсители например полепват по миниатюрните пластмасови частици, които вече се наблюдават на морското дъно. Така рибите, които се хранят на морското дъно, поглъщат по-големи количества от тези замърсяващи вещества. Пластмасовите частици улесняват и транспортирането на водораслите, което увеличава цъфтежа на водораслите, също предизвикан от увеличеното замърсяване.
Заради комбинираното действие на окисляването на океана, затоплянето, замърсяването и прекомерния риболов, три четвърти от кораловите рифове по света са сериозно застрашени.
Животът на Земята е преминал през пет масови измирания на видовете, причинени от събития като астероидни удари. Според учените тенденциите показват, че е възможно да се стигне до шесто такова измиране, което може да се случи много по-бързо от предишните пет. В доклада се посочва, че предишните подобни събития са били свързани с тенденции, които се наблюдават и в момента – изменения във въглеродния цикъл, окисляване и хипоксия (загуба на кислород) на морските води. Нивата на въглеродния диоксид в океаните вече са превишили значително тези по време на голямото измиране на морските видове преди 55 млн. години. Учените дават няколко препоръки, които според тях незабавно трябва да се приложат – прекратяване на прекомерния риболов, картографиране и ограничаване на замърсителите и рязко намаляване на парниковите емисии.


Морското равнище се покачва с най-бързи темпове от 2100 години насам

Американски учени, използвали вкаменелости, за да добият представа за морското равнище на атлантическия бряг на САЩ през последните 20 века, са установили, че в момента то се покачва с най-голяма скорост от 2100 години насам, съобщи „Дейли телераф“.
Изследването показва, че морското равнище е било сравнително стабилно в периода от 200 г. пр.н.е. до 1200 години след това. По време на климатичните аномалии от Средновековието в продължение на 400 г., морското ниво се е покачвало с половин милиметър годишно. След това е последвал период на стабилност и леко понижаване на нивото през периода, известен като Малката ледникова епоха, продължила до края на 19-и век. Оттогава средното покачване на морското ниво в Северна Каролина, където е базирано изследването, е с 2 милиметра годишно. Тези открития са потвърждения на данните, получени през 2009 г., че морското ниво ще се покачи с между 75 и 190 см между 1990 и 2100 г.

Станете почитател на Класа