На МКС цари хаос

Мисиите до Международната космическа станция са хаотични, тъй като различните страни, които я използват, не са успели да се договорят как да се транспортират доставките и астронавтите от и до МКС, каза генералният директор на Европейската космическа агенция (ЕКА) Жан-Жак Дорден, цитиран от „Дейли телеграф“.
По думите му самата МКС е удивителен успех, който обаче е помрачен от хаотичния подход към проектното планиране. Заради липсата на дискусии между националните власти от юли Русия ще е единствената страна, която разполага със система за транспорт на астронавти от и до космическата станция след изваждането от експлоатация на американските космически совалки. По думите на Дорден всяка страна е взела едностранно решение за своята политика, основано на индивидуални аргументи, без обаче да вземе предвид възможностите на другите държави. Това според него е довело до анархия.
В същото време, когато НАСА реши да спре совалките – досега една от основните начини за транспортиране на астронавти до и от станцията – ЕКА и Япония се насочиха към разработка на безпилотни еднопосочни товарни кораби. Европейският автоматизиран транспортен кораб (ATV) и японският H-II, заедно с руските товарни кораби „Прогрес“, изгарят в атмосферата, след като доставят товарите си на МКС. Това означава, че след последната мисия на американска совалка, която започва на 8 юли, единствената възможност за транспортиране на астронавти остава руската система „Союз“. Тя обаче не може да транспортира големи товари като оборудване за мащабни експерименти. По думите на Дорден засега ЕКА няма планове да разработва средства за пилотирани полети, но ще работи с НАСА за адаптиране на ATV за доставки, които отговарят на нуждите на двете агенции.
Руски транспортен кораб „Прогрес“ беше изстрелян вчера от космодрума Байконур в Казахстан към МКС. Корабът носи 2,6 тона товар – вода, гориво, плодове, зеленчуци и други. Скачването му с МКС е предвидено за днес следобед. В момента в станцията работи шестчленен екипаж от трима руснаци, двама американци и един японец.

Станете почитател на Класа