Зависимостта от интернет променя мозъка

Зависимостта от интернет води до изменения в структурата на мозъка, показва изследване на американски и китайски учени, цитирано от „Тайм“.
Анализът на данни от изследвания с магнитен резонанс показва, че малки области от мозъците на пристрастените към интернет се свиват, в някои случаи с до 10-20%. Засегнатите региони са в мозъчната кора, която отговаря за функции като обработването на речта, паметта и емоциите. Степента на промените в мозъка се оказва пропорционална на времето, прекарано онлайн, което разкрива причинна връзка. Данните от скенерите показват увеличаване и намаляване на плътността в две структури, разположени дълбоко в мозъка, в райони, свързани с формирането на паметта и взимането на решения.
Въпреки че изследването дава силни аргументи за наличието на връзка между структурните изменения в мозъка и начина на живот, то не дава отговор на въпросите за ефектите на тези промени върху здравето на хората. Според някои учени е възможно регистрираните промени да са свързани с нормалните изменения в мозъка при стареенето.

Станете почитател на Класа