Изследванията на метаболизма на сляпото куче може да помогнат при инсулт и инфаркт

Сляпото куче (Spalax. Ehrenbergi), което живее постоянно под земята, няма козина и външният му вид буди отвращение. То обаче, може да се окаже изключително полезно за хората. Много са неговите физически качества, които му позволяват да оцелява в негостоприемната среда, която обитава.

 

Според публикация в списание Science, сляпото куче може да оцелява в среда с много ниско съдържание на кислород, която би убила всеки друг бозайник. Създанието може да изпадне във временна летаргия, при която всичките му жизнени функции замират, а мозъкът му метаболизира фруктоза за да остане жив.

 

Сляпото куче е претърпяло еволюция в своя метаболизъм, като това му позволява да оцелее в среда със супер ниско съдържание на кислород“, казва Томас Парк, професор от университета в Чикаго, Илинойс, ръководител на екипа. Според него, това „пренареждане“ на метаболизма на сляпото куче му позволява да живее доста по-дълго в сравнение с останалите гризачи. То много по-рядко заболява от рак и почти не изпитва болка.

 

Сляпото куче не може да регулира температурата на тялото си вътрешно. При студ слепите кучета се скупчват за да се стоплят. Имат и друг подход за повишаване на телесната си температура, като издълбават тунели в почвата близко до повърхността й. Когато се затоплят, отново слизат в по-дълбоките й слоеве.

 

Учените са заинтересувани от биологичния механизъм позволяващ на този вид да оцелява при ниско съдържание на кислород в средата, която обитава. Те се надяват изучавайки тази невероятна възможност на подземния бозайник да допринесат и за здравето на хората страдащи от инсулт и инфаркт.

 

При тези състояния на хората, липсата на кислород дори за кратко време,  води до големи, често пъти непоправими увреждания. Генното инженерство дава надежди, че механизмът на оцеляване на сляпото куче без кислород може да бъде използван и при хората, вярват учените от университета в Чикаго.

Станете почитател на Класа