Лекуват Паркинсон с ембрионални стволови клетки

Екип хирурзи от Женджоу, Китай съобщиха, че започват първите клинични опити за лечение с ембрионални стволови клетки. Първият опит ще бъде с пациенти страдащи от болестта на Паркинсон. Техните черепи ще бъдат отворени и в мозъците им ще бъдат инжектират ембрионални стволови клетки. Целта е около 4 милиона ембрионални клетки на неврони да излекуват симптомите на Паркинсон. След инжектирането на  клетките, черепите на болните ще бъдат затворени, а те ще се завърнат по домовете си, за да се изчака ефектът на лечението.

 

Втори екип от хирурзи, също от Женджоу, ще направи опит за лечение на отслабнало или изчезнало зрение, заради възрастовата дегенерация на макулата.  При този опит надеждата е ембрионалните стволови клетки да заменят загубените клетки от ретината.

И двата опита поставят началото на нов етап в използването на стволовите клетки за лечение.  Китай прие законови регулации за използването на стволовите клетки за лечение, защото преди това такова лечение се предлагаше от различни нерегламентирани лечители.

 

Редица учени обаче, са доста скептични за успеха на подобни опити. Биоложката специалист по стволови клетки от Института Scripps Джени Лоринг казва пред списание Nature, че изборът на стволови клетки за опита с Паркинсонова болест не е специализиран достатъчно, за да се постигне исканият резултат. Според нея, неизвестността като какви клетки ще се развият ембрионалните стволови клетки, които китайските учени ще инжектират в мозъка на пациентите, е доста тревожна.

 

От своя страна биологът специалист по стволови клетки от Центърът за ракови заболявания Sloan Kettering Лоренц Студър, казва също пред Nature, че е разтревожен от тези опити, защото китайските лекари нямат почти никакви предклинични данни и проучвания.

Китайският тим обаче, остава уверен в това което ще прави. Ученият биолог и специалист по стволови клетки от Китайската академия на науките Ки Жоу, който е ръководител и на двата опита казва, че преди това са правили опити с животни, които дали обещаващи резултати.

 

Ако Ки Жоу е прав и опитите с пациенти са сполучливи, това ще  представлява сериозна стъпка, отваряща пътя към нова ера в използването на стволовите клетки за лечение.

Станете почитател на Класа