Аспиринът може да ограничи разпространението на ракови

Ежедневно четем за нови и нови неща свързани с битката с рака. Пре-програмирани клетки, иновативни ваксини, нови и нови лекарства… Арсеналът за войната срещу рака никога не е бил толкова голям.

 

Ново изследване показва обаче, че ефективно лекарство срещу смъртоносната болест може би вече е във вашата домашна аптечка. Познато е от десетки години. Всъщност аспиринът винаги е считан за нещо като чудодейно лекарство. Помага при настинки, при възпаления, при главоболие, при ревматизъм, предотвратява риска от сърдечни заболявания, помага дори при махмурлук и мускулна треска…

 

Сега учените вярват, че аспиринът може да спре разпространението на туморни клетки, след като тумор вече е бил формиран в тялото.

 

За да се разпространят в организма, туморните клетки трябва да пътуват през  кръвния поток. Чрез кръвта достигнат до нова локация, където се установяват и разрастват, при това без да бъдат открити от имунната система. За успеха на този процес им помагат тромбоцитите, които подхранват раковите клетки и ги снабдяват с кислород,  когато достигнат новото място.

 

При тестове с мишки, учени от Бостън, Масачузетс, откриват, че аспиринът предотвратява помощта, която тромбоцитите  доставят на раковите клетки при тяхното преминаване на ново място. Така точно аспиринът прави разпространението им в тялото много по-ограничено.

 

Учените обаче предупреждават, че  аспиринът не може да помогне във всички случаи, дори обратно, може много да влоши някои състояния, защото улеснява кръвотечението. Засега на учените е все още трудно да кажат на кого аспиринът може да помогне и на кого не. Извършват се изследвания на генно ниво, за да се установи как аспиринът въздейства върху тромбоцитите.

 

Очакванията са да бъде разработен генетичен тест, който да показва дали аспиринът може да помогне при всеки отделен индивид.  Започват и проучвания с много по-големи групи доброволци, които да покажат механизмите за въздействие на аспирина върху разпространяването на раковите клетки в тялото. Чудесата на аспирина, този познат и все още непознат лек, продължават.

Станете почитател на Класа