Австралийски учен твърди, че знае кога точно са се появили първите животни на Земята

Австралийски учени обявиха, че са открили как първите животински видове са се появили на Земята. Екип воден от проф. Джошен Брокс от Училището за науки за Земята към Австралийският Национален университет, изследвал части от древни утаечни скали. Учените стрили скалата на прах и след това извлекли молекулите на древни организми съдържащи се в нея.

 

„Тези молекули ни разказват интересни истории случили се преди 650 милиона години, когато става революцията на екосистемите на Земята и възхода на водораслите“, обяснява проф. Брокс.

 

Учените се обединяват около теорията, че сложният животински свят се появява някъде преди 600 милиона години на Земята.  Според екипа на Брокс, това събитие е предшествано от нещо значимо 50 милиона години по-рано. Той подкрепя хипотезата, че по това време повърхността на Земята е покрита с лед и сняг от полюс до полюс. След екстремно затопляне, огромните маси лед се топят и отмиват хранителни вещества които стигат до океаните. В крайна сметка този ледников период започва да отминава и температурите стават по-подходящи за живот, хранителната среда в океаните  способства за преминаване на микробния живот в по-сложен, обяснява Брокс.

 

„Появяват се по-големи и сложни организми, които са в основата на хранителната мрежа и доставят енергията нужна за появата на по-сложни екосистеми, при които по-големи организми и животни, включително и хора, могат да съществуват на Земята“, казва Брокс.

 

Изследването на австралийският екип представя теория, която се опитва да обясни нещо, необяснимо за  учените – как се е случил еволюционният скок от едноклетъчни микроби до многоклетъчни организми получаващи енергия от митохондрии.

 

 

 

Станете почитател на Класа