Марс – все още непознат

Въпреки годините анализи, Марс в голяма степен все още е непозната планета за човека. Учени на НАСА съобщиха, че са създали нов метод за анализ на дебелината на кората на Червената планета, която се оказва по-тънка и не толкова плътна спрямо смятаното досега.
Досега един от основните критерий беше активността на гравитационното поле на дадена планета. Благодарение на данните за него, учените могат да изчислят приблизително колко е дебела кората на планетата, както и каква е вътрешната ѝ структура.
Разбира се, не всичко е чак толкова лесно. Учените на НАСА са използвали комбинация от наличните досега данни за топографията на Марс, промените на височините, анализите от почвата и др. Всичко това показваше, че кората на Марс е с приблизителната дебелина и плътност на Земната кора на дъното на океаните.
Новият анализ обаче показва, че кората е още по-тънка и не толкова плътна колкото се смяташе досега. Оказва се, че да се знае какъв е съставът на камъните и почвата не е достатъчно. Трябва да се знае и как те са се променили с течение на времето, коментира Грег Нюман, един от учените в екипа.
Новите данни сочат, че освен по-тънка и не толкова плътна, кората на Марс е и доста разнородна. Тя е най-плътна във вулканичните райони. На други места обаче тя не е толкова плътна заради вероятно пореста почва.
"Кората е резултатът от всичко, което се е случило в историята на една планета, така че по-малката плътност може да има важно отражение върху формирането и еволюцията на Марс", коментира ръководителят на проекта Сандър Гууснес. За сега обаче учените нямат отговор на тези въпроси.

Станете почитател на Класа