Чаша чай предпазва от глаукома

Пиенето дори на една чаша горещ чай на ден значително намалява вероятността от развитие на глаукома, помътняване на очите, една от основните причини за пълната загуба на зрение. Както пише British Journal of Ophthalmology, екипът на д-р Ан Колман от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (САЩ) е стигнал до това заключение след наблюдение на живота на около 10 000 медицински сестри и професионални здравни работници, участвали в националната програма за здравословно хранене (NHANES) от 2005 до 2012 г.
Участниците в този проект не само редовно преминават тестове и пълни здравни изследвания, но също така споделяли какво ядат и пият, доколко добре спят, както и други подробности от ежедневието си. Някои от тях са подложени на прегледи на очните дъна и роговицата преди и след началото на наблюденията.
Изучавайки тези данни, лекарите са установили, че хората, които често консумират големи количества горещ чай, но не и газирани и други студени напитки, много по-рядко страдат от глаукома, в сравнение с останалите медицински сестри. Като цяло, около 5% от медицинските сестри са получили глаукома, а вероятността за получаването ѝ е намаляла с почти три четвърти при тези, които са пиели всеки ден по една чаша черен или зелен чай.
Изследователите са на мнение, че благоприятното действие на чая върху здравето на очите се дължи на факта, че напитката съдържа голямо количество антиоксиданти, които могат да забавят масовата загуба на очни клетки, в резултат на натрупване в тях на химически активни молекули. Други вещества, флавоноиди, разширяват кръвоносните съдове, осигурявайки на очите кислород и хранителни вещества, което също ги предпазва от преждевременно потъмняване на роговицата

Станете почитател на Класа