Да очакваме ли скоро размяна на местата на магнитните полюси?

Магнитното поле на Земята е това, което защитава нашата планета от вредната космическа радиация. Нашият защитен щит обаче, може скоро да претърпи трансформация, която може дори да застраши живота на Земята.

 

Земята има два северни полюса – географски Северен полюс, който никога не се променя и магнитен северен полюс, който винаги е в движение. И точно сега северният магнитен полюс се движи по-бързо от обикновено.

 

3de650e56f91fca1047d20749e9a31d6

 

През последните 150 години магнитният Северен полюс се намира в Северна Канада. Но в момента той се движи със скорост от 40 км годишно на северозапад.

 

Това може да е знак, че предстои да изпитаме нещо, което хората никога не са виждали досега: магнитно полярно разместване. Ако и когато това се случи, може да се отрази не само на поведението на компаса.

 

Нашите компаси сочат към един полюс просто защото на Земята има доминираща двуполюсна система.


Понякога обаче, Земята няма само по един магнитен Северен и Южен полюс. Доказателствата показват, че в продължение на стотици хиляди години нашата планета е имала четири, шест и дори осем магнитни полюса наведнъж. Това се е случвало, когато магнитните полюси са сменяли местата си в миналото. Учените предупреждават, че когато това се случи отново, няма да е добра новина за хората.

 

Някой може и да мисли че, осем полюса са по-добри от два. Но реалността е такава, че множеството магнитни полюси ще се бият помежду си. Това може да отслаби защитното магнитно поле на Земята с до 90% по време на такова полярно обръщане.

 

Магнитното поле на Земята е това, което ни предпазва от вредното излъчване от космоса увреждащо клетките, способно да причини рак и да блокира електронните схеми и електрическите мрежи. Ако магнитното поле е по-слабо, някои учени смятат, че това дори може да изложи самолетните полети на по-високи нива на радиация, което ще ги направи опасни.

 

Подобна рязмяна на местата на полюсите също може да наруши вътрешния компас при много животни, които използват магнитното поле за навигация. Дори по-екстремно, може да направи някои места на планетата прекалено опасни за живот. Но какво точно може да се случи на повърхността е по-малко ясно от това, което несъмнено ще се случи в космоса.

 

Сателитите и космическите пилотирани мисии ще имат нужда от допълнително предпазване. Без него интензивната космическа и слънчева радиация ще блокира електрониката и ще увеличи риска от различни ракови заболявания при астронавтите.

 

Модерният начин на живот може да престане да съществува. Това може да се предвиди, защото вече виждаме какво става в една област, наречена Южна Атлантическа аномалия. Там посоката на част от магнитното поле, дълбоко под океана е вече обърната! Учените казват, че това е една от причините, поради които магнитното поле постоянно отслабва от 1840 г. досега.

 

В резултат на това космическият телескоп „Хъбъл“ и други сателити често изключват чувствителната си електроника, докато преминават през района. Астронавтите на Международната космическа станция съобщават, че виждат по-голям брой ярки светлини във визьорите си, светлини най-вероятно причинени от високо-енергийни космически лъчи, които по-слабото магнитно поле не може да задържи.

 

Експертите започнаха да измерват Южната Атлантическа аномалия само преди няколко десетилетия, но вече отчитат, че тя е нараснала по размер и сега покрива една пета (20,3%) от земната повърхност, без признаци на свиване в скоро време. Това е толкова крайно, че може да бъде знак, че сме на ръба на полярна размяна или дори, че може би вече сме в средата на една такава размяна на магнитните полюси!

 

Все пак засега учените остават скептични за скорошна смяна на местата на магнитните полюси.


Последният път, когато полюсите са се обърнали е било преди 780 000 години. Оказва се обаче, че 780 000 години надвишават повече от двойно времето, което обикновено е отнемало на Земята осъществяването на подобна размяна.

 

За последните 65 милиона години е имало обръщане на магнитните полюси на всеки 300 000 години.


Учените нямат теория за това, което става или пък предстои да стане с местата на магнитните полюси. Обезпокоително обаче е да знаем, че нашият съвременен начин на живот – банкиране, фондова борса, проследяване на ракети, GPS и много още, зависи от нещо, което не можем нито да предвидим, нито да контролираме.

 

Проучване показва, че днес силна магнитна буря може да донесе загуби само в САЩ на стойност42 милиарда долара за един ден. И това е с магнитното поле на Земята при сегашната му сила. Страшно е да си представим опустошението, което бурята би донесла на Земята с магнитно поле имащо сила само 10% от сегашната.

 

Може да не успеем да спрем обръщането на магнитните полюси, но поне можем да започнем да предприемаме мерки за свеждане до минимум на щетите ако това се случи. Първата стъпка е да се следят постоянно данните идващи от спътниците SWARM на Европейската космическа агенция, които събират най-точните данни за силата на магнитното поле на Земята. Точно сега те биха могли да ни дадат най-голямата надежда за решаване на загадката ще има ли обръщане на местата на магнитните полюси на Земята.

Станете почитател на Класа