Показаха образи от бъдещия Gateway на НАСА

Показаха образи от бъдещия Gateway на НАСА
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.04.2021
  • Share:

Когато НАСА изпрати астронавти на Луната преди десетилетия, тя го направи, използвайки доста ясен подход. След като са изстреляни в космоса от ракета, астронавтите са навлезли в орбита около Луната и след това са използвали лунен спускателен апарат, за да пътуват до повърхността и обратно към орбиталния команден модул.

 

 

Този дизайн е работил добре и е помогнал на НАСА да стане първата (и засега единствена) агенция, която е изпратила хора на повърхността на Луната. Сега НАСА се връща и иска да улесни нещата за себе си и за другите страни да изпращат свои собствени мисии с екипаж до Луната.

 

Gateway е начинът, по който ще се осъществи това. През последните месеци чухме много за станцията, но четейки за нея и всъщност виждайки как ще изглежда космическият кораб, са две много различни неща. За щастие, Европейската космическа агенция -ESA, току-що качи цял куп нови Gateway картини на своя акаунт във Flickr, като ни даде най-добрия поглед върху това, което американската космическа агенция има предвид.

 

 

Лунният Gateway е орбитална космическа станция, която ще обикаля около Луната и ще играе ролята на отправна точка за мисии, насочени към повърхността или напускащи земния спътник. Идеята е космически кораб с екипаж да се прикачи към станцията и след това да пътува до повърхността с отделен спускателен апарат. Когато мисията приключи, астронавтите ще пътуват обратно към станцията, ще се качат в кораба си и ще се отправят обратно към Земята.

 

Звучи като чудесна идея и ако НАСА я изпълни, определено може да улесни и може би дори да направи по-евтина мисия до Луната. Разбира се, това е голямо „ако“ и въпреки че НАСА е инвестирала изцяло в програмата Artemis от известно време, има много предизвикателства, когато става въпрос за изграждането на космическа станция около Луната.

 

Нещо подобно на лунния Gateway никога не е опитвано. Ще бъде необходимо сътрудничеството на няколко държави, тъй като космическият кораб вече е построен. Русия щеше да бъде една от тези страни и неформално споразумение между НАСА и руския Роскомос беше обявено в края на 2017 г. Въпреки това, през 2020 г. беше обявено, че Русия няма да участва в проекта Gateway на фона на критиките, че програмата Artemis е твърде американска.

 

НАСА се надява да пусне първите компоненти на станцията до 2024 г., въпреки че не е ясно колко време може да отнеме пълното оформяне на космическата станция, за да може да действа като временен дом и научен център за астронавти, пътуващи до и от Луната. Както беше случаят с Международната космическа станция, вероятно Gateway ще получи нов хардуер и може би нови модули с течение на времето. В първоначалната си конфигурация той ще поддържа до четири астронавти едновременно, макар че и това в крайна сметка може да се промени.

 

 

 

Станете почитател на Класа