Мъжете са по-щастливи, когато помагат в домакинската работа

Храбро се опитвате да въведете в дома идеалния ред? Седнете и си починете, оставете нещо и за вашия партньор. За негово добро е, за да бъде по-щастлив.

Изследване на университета в Кеймбридж, проведено в седем европейски държави показва, че мъжете са по-щастливи, когато извършват повече домакински дейности у дома. Кавгите в дома намаляват, щастието на мъжете се увеличава и те поддържат по-добър баланс "работа-личен живот", когато са по-активни у дома, смятат изследователите.
Участниците в изселдването отговарят на въпроси, чиято цел е да се измери нивото на щастие, като например дали се чувстват добре и дали се събуждат освежени. Техните отговори са били сравнени с отговорите на друга група въпроси, насочени към това да открият колко време те прекарват в готвене, миене на чинии, пазаруване и ремонти в дома.
Изследователите очаквали резултатите да покажат, че когато мъжете са натоварени с повече домашни задължения, се увеличава по-скоро щастието на жените, но всъщност открили, че мъжете са по-щастливи, когато работят и в домакинството.
Експертите смятат, че с нарастващото участие в домашните задължения, мъжете изпитват по-малко вина, а също и че по този начин водят "тих" живот, т.е. имат по-малко "сблъсъци" с разгневените си партньорки.
Учените заявяват, че една от причините за тази промяна е, че днес мъжете много повече подкрепят равенството на половете, отколкото в миналото. Уточняват още, че днес жените са много по-свободни да изразят своето недоволство от леността на мъжете.
"Времената се променят. В литературата са посочени много добри причини, които допринасят да мислим, че жените извличат максимална полза от това, че мъжете помагат в домашната работа, но нашите резултати показаха нещо друго и точно това е интересно"- споделят учените.

Beladonna


Станете почитател на Класа