Доброволците дразнят руския чиновник

Властите в руския Краснодарски край се канят да забранят нецентрализираното раздаване на хуманитарна помощ сред пострадалите от наводнението преди една седмица. Доброволците, работещи отделно от държавата, срещат вече спънки от местни чиновници, от притеснения и заплахи се оплакват и журналисти. А в региона има наводнени местности, където помощи не са пристигнали и до днес, пише вестник “Новие известия”.

През нощта срещу 7 юли бедствието взе близо 170 жертви и остави без дом около 30 000 души, напомня печатът.

Вицегубернаторът на Краснодарски край Джамбулат Хатуов обвини доброволците, работещи в най-силно пострадалия град Кримск, че действали “стихийно”. Според местните власти доброволците все по-често се опитват да раздават помощи самостоятелно, но според администрацията храните и другите пратки подлежат на задължителна проверка. Затова властите са решили да поемат контрола върху всички независими пунктове за разпределяне на помощи, информира “Новие известия”.

Севернокавказки еколози-доброволци, започнали “стихийни” акции в Кримск веднага след трагедията, твърдят пред вестника, че местните бюрократи само им пречат. Според министерството на извънредните ситуации близо 500 жители на Кримск все още нямат вода, близо толкова са и останалите без ток, посочва изданието. Според цитиран в материала експерт по кризисни ситуации от федерален психиатричен център обстановката в Кримск остава “нервозна”.

Доброволец от Краснодар съобщил за “Вечерняя Москва”, че в града има силен недостиг на детски лекарства, антибиотици, средства срещу чревни инфекции. Поради силните жеги мнозина търсели прохлада в близката река, пренебрегвайки предупрежденията, че там “е събрана цялата менделеева таблица плюс купища всякакви зарази”.

Най-силна тревога в бедствената зона буди опасността от епидемии, изтъква и “Московский комсомолец”. Във връзка с твърденията, че районът е пострадал от изпуснати води на местен язовир, а не от свръхобилни дъждове, както твърдят властите, вестникът помества “интересна информация” на експерти, анализирали космически снимки на местността.

Според тях язовирът не е източван, затова пък е намаляла почти двойно площта на друго местно водохранилище, използвано от рибовъдно стопанство. Жители на Кримск показваха след наводнението шарани, довлечени от водите по къщите им - такива риби няма в планинските реки, добавя “Московский комсомолец”.

Руската Обществена палата подготвя законопроект за доброволческата дейност, който да определи правата и задълженията на участниците в нея и на властовите органи в тази сфера, пише “Комерсант”.

Управляващата партия “Единна Русия” подкрепя инициативата; заместник-председателят на Държавната дума Сергей Железняк прикани всички доброволчески организации “спокойно да формират предложения”, отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Тези организации обаче критикуват концепцията, според която доброволците са физически лица, изпълняващи задачи, възложени от юридически лица. Проектът ги разглежда “като някаква притурка към регистриран юридически център (…), който праща някого някъде” - абсолютно неправилно схващане за доброволческата дейност, коментира Евгений Греков, основател на обществената организация “Доброволци на колела”.

Той обяснява появата на тази концепция с “желанието на властта да смаже всички под тежестта си” и “да намали възможността за взаимодействие между гражданите на хоризонтално равнище”.

“Законопроектът е невероятна дивотия (…) Бюрокрацията е потребна само на бюрократите”, подчертава Митя Алешковски, представен като координатор на повечето доброволчески акции в Кримск.

“Хората вярват на нас, а не на държавата. Фирмите и спонсорите, желаещи да помогнат, не се обаждат на държавата, а на нас. Стига да се включи държавата и всяко хубаво дело затъва в бюрокрация и кражби”, добавя Алешковски.

Властта в Русия “се е захванала с доброволците”, защото всяка независима гражданска активност буди подозрение, твърди политологът Дмитрий Орешкин.

“По съветско време (властите) се страхуваха от всякакви сдружения, дори от шахматните клубове и филателистите. В случая с Кримск съвсем очевидно избухва гражданска активност, при това без модератори отгоре. Ами ако утре тия хора поискат да станат наблюдатели на избори? Дали ще се зарадват местните власти? Значи трябва да ги “вземат под контрол”, обяснява експертът.

“Самоорганизирането на хиляди хора, доброволно подпомагащи пострадалите в Кримск, силно изплаши властта”, заключава “Ведомости” по повод законопроекта, подготвян от Обществената палата.

Изданието дава пример как закони, приети от Думата, пречат на обществото в Русия: “… тези дни в Митишчи край Москва местната администрация забрани да се събират помощи за пострадалите от наводнението в Кримск, като се възползва от закона за митингите”.

Доброволците в Русия често заменят държавата, която “би трябвало да се поучи от тях”, констатира всекидневникът. “Извратеното съзнание на чиновниците обаче май вижда в доброволците свои конкуренти. И както изглежда, опасни конкуренти. На фона на активните граждани твърде ясно личи колко са неефикасни и безсилни държавните структури”, завършва “Ведомости”.

БТА

Станете почитател на Класа