Пропастта на Барозу

През последните дни голямата грижа на господин Барозу се оказа Румъния. Влезли в състояние на тревога, след като получиха виковете за помощ на демократ-либералите от трупата на Бъсеску, шефовете на Европейска народна партия (ЕНП) предприеха една безпрецедентна политическа операция срещу Социал-либералния съюз (СЛС).

Държейки контрола на важни институции в ЕС, според демократичния механизъм за разпределение на постовете, ЕНП не приема под никаква форма конституционното право да бъде приложено и в Румъния за същото разпределение в ръководството на институциите в Букурещ.

Безпрецедентният натиск над премиера Виктор Понта, над временния президент Крин Антонеску има единствено за цел запазването на власт на Траян Бъсеску и на режима, който той покровителстваше през последните осем години. Разбира се, тези политически действия в подкрепа на Бъсеску са опаковани във формулировки, които говорят за “върховенство на закона”, “независимост на правосъдието”, “защита на демокрацията”, “принципите на ЕС”, и така нататък.

Писмата, публичните позиции, декларациите по адрес на правителството и парламента на Румъния се поемат и разпространяват от съучастниците на Бъсеску с тежестта на присъди, на решения на ЕС, които не подлежат на оспорване, които “са решили”, че демокрацията в Букурещ е погребана, че съдебната система е подчинена политически, а диктатура е завладяла тази европейска държава.

Безотговорните формулировки на командването на лъжите, ръководено от Моника Маковей (бивш министър на правосъдието, сочена от Брюксел като архитект на съдебната реформа в Румъния - бел. прев.) - държавен преврат, миньорски поход, нарушаване на конституцията, арест на съдии, разпускане на Конституционния съд, бяха използвани от лица на високи постове в Брюксел, които боравят с принципите на ЕС с една-единствена цел - да повлияят на вота на референдума на 29 юли.

Дори докладът по Механизма за сътрудничество и проверка - един годишен анализ, беше използван за същата политическа цел: насочване на волята на народния вот към налагане на желанието на ЕНП - спасяване на Бъсеску от политически крах и избягване на политическия фалит на неговата партия в дългосрочен план в Румъния.

ЕНП не е забравила случилото се с Национално-селската християнска и демократическа партия през 2000 г., когато тогавашната правителствена формация излезе от парламента и повече не се върна в него. Сега Демократично-либералната партия (ДЛП), вкарана в ЕНП от Траян Бъсеску чрез идеологически “държавен преврат” чрез бягство за една нощ от Социалистическия интернационал, рискува да има същата съдба на изборите през есента.

Тоест оставането на Бъсеску в Котрочени (президентството - бел. прев.) би дало една сигурност за ЕНП в Румъния, на която да разчита и за организирането на конгреса на ЕНП, програмиран за тази есен в Букурещ. Затова ЕНП се показва така загрижена, затова нейните лидери правят безпрецедентни в историята на ЕС изявления, за да санкционират едни демократични промени в съгласие с предвижданията на конституцията и съгласно волята на голямо мнозинство от населението.

Според Барозу Румъния се намира на ръба на пропастта и малко й трябва да направи крачка към бездната, към диктатура и извън Европа. И това, защото отстраняването на Бъсеску се очертава на хоризонта чрез едно гласуване, организирано при нормални условия, подобни на тези при други консултации в Европа и с прецеденти в Румъния!

Барозу не установи, че подобни “пропасти” може да погълнат други държави с големи политически отклонения или с взривоопасни ситуации. Гърция, където неонацисти влязоха в парламента, не е на ръба на пропастта; Испания, където уличните протести срещу мерките за икономии се “овладяват” с гумени куршуми и бюджетът е в бедствено положение, не заслужават внимание.

Нито Португалия, неговата родина, където населението събира подписи за отстраняване на президента, не е на “ръба”. Също така Естония, където действащ министър хвали сънародниците си, влезли в SS, че са осигурили достойнството на държавата през 40-те години, и там демокрацията не е в опасност. Там има правителства на ЕНП и всички действия на техните лидери са правилни. Всички изявления на Барозу, Мартенс, Дол, Ромпой, Рединг, Бузек трябва да бъдат “четени” през ключа на строго партийния интерес.

Барозу и компания поставят европейските институции в положение да бъдат съдени от много румънски граждани не през онова, което са мислели за тях, когато нашата страна одобри с ентусиазъм присъединяването си към ЕС.

Защитавайки Траян Бъсеску, отвъд очевидността на партийните интереси на ЕНП, Барозу също се поставя на ръба на пропастта.

Не Румъния се изолира чрез отстраняването на Траян бъсеску, а Барозу и ЕНП правят така, че изолират европейските институции в съзнанието на румънските граждани. Ще поемете ли този риск, господа от ЕНП?

БТА

*Авторът на статията Дан Константин е лидер на Консервативната партия, част от управляващия в Румъния Социал-либерален съюз.

**Вестник “Журналул национал” е собственост на основателя и почетния лидер на Консервативната партия Дан Войкулеску, отколешен критик на отстранения президент Траян Бъсеску.

Станете почитател на Класа