Кардарашкият ромски диалект пак отложи делото срещу Дон Цеци

Неизготвена експертиза отложи за есента делото за изнудване срещу лидера на Евророма Цветелин Кънчев - Дон Цеци.
Вещите лица били "изключително притеснени да предоставят протоколите от СРС-записите на преводач, който трябва да установи дали разговорите на кардарашки диалект съвпадат в написаното на хартиения носител".
Подсъдими по делото са Цветелин Кънчев - Дон Цеци, Димо Димитров и Христо Върбанов - Ицо Папата, като според обвинението те са изнудвали за 250 хиляди бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов, като го заплашвали с компромати.
На предишно заседание в Софийски градски съд обвинението представи 91 записа на разговори на подсъдимите, но някои от тях са неразбираеми, тъй като не само, че са на цигански език, но и са на специфичния кардарашки диалект. Записите са преведени на хартиен носител, но Цветелин Кънчев се усъмни в точността на превода.
Това наложи да бъде потърсен специалист, който да преведе въпросните разговори, а експертизата има за цел да установи и автентичността на разговорите. В нея ще участват по един служел от БАН, от Института по криминалистика и криминология на МВР, както и преводач.

Станете почитател на Класа