Вдигаме БВП с 3 до 5 милиарда лева, ако се намали броя на нискообразованите

Брутният ни вътрешен продукт (БВП) ще генерира растеж в размера на 3 до 5 милиарда лева, ако се намали броят на нискообразованите хора или се подобри качеството на училищната подготовка. Това сочат разчетите на Българската стопанска камара (БСК). Именно за това от ръководството на БСК се договориха с новия председател на Българската академия на науките (БАН) акад. Стефан Додунеков за провеждането на съвместно научно изследване върху икономическите ефекти от неграмотността в българското общество и от все по-влошаващото се качество на образованието у нас. Това съобщиха от пресцентъра на БСК.
Изследването има за цел да изясни кои са финансовите и икономическите щети върху обществото от ниската грамотност и проблемите в образованието.
Сред тях са намаляването на потреблението, неплащането на данъци и влошеното качество на работната сила у нас.
Мащабното проучване има за цел да формулира ясни препоръки за вярната държавна политика срещу проблема, вместо управляващите да се борят с последиците от него.
По думите на председателя на УС на БСК Сашо Данчев у нас се харчат милиони, за да се за да се образоват и преквалифицират хора без работа, които да се превърнат в предприемачи, докато едва 2% от тях действително ще стартират собствен бизнес. Той допълни, че науката и бизнесът трябва да настояват държавата да прави внимателни проучвания на потребностите на обществото и икономиката, преди разпределението на каквито и да е публични средства.

Станете почитател на Класа