Гърция е съгласна с новите съкращения на разходите, за да запази спасителния план

Лидерите на коалиционното правителство на Гърция са се договорили за 11.5 млрд. евро (£ 9 млрд.) нови съкращения на разходите, необходими, за да се запази спасителния план на ЕС / МВФ.

Съкращенията са необходими за Гърция, за да се класира за следващата вноска от 31.5млрд. евро към заема от 130 млрд. евро.

Без средства Гърция ще се изправи пред фалит и вероятно ще остави еврото.

Сделката идва след две коалиционни отложени искания за незабавно предоговаряне на условията за спасителния пакет за забавяне на съкращенията.

Консервативния министър-председател Андонис Самарас твърди, че Гърция трябва да си възвърне доверието, преди да може да поиска от международните си кредитори удължаване на този срок.

"Премиерът каза, че трябва да се приеме като необходимо условие за нашата страна, за да остане в еврозоната и да даде възможност за договаряне на допълнителни заеми - намаляване на публичните разходи от 1.5 млрд. евро", заяви министърът на финансите Янис Стурнарас след  срещата. Тази позиция бе приета.

Той заяви, че правителството ще финализира съкращенията от края на август и ще се стремят да сведат до минимум социалните ефекти.

Мерките за икономии се очаква да включат новите намаления на държавни помощи и пенсии.

Превод: Антон Ашиков
Източник: BBC

Станете почитател на Класа