Антимафиоти иззеха фалшиви стоки за над 750 хиляди лева

Антимафиоти пресякоха пиратско разпространяване на стоки, обозначени като продукти на световноизвестните търговски марки "Долче и Габана", "Поло", "Дизел", "Томи Хилфигър", "Адидас", "Пума", "Найк". Акцията е проведена от антимафиоти от сектор "Компютърни престъпления интелектуална собственост и хазарт"- ГДБОП и колегите им от Варна.
От складовете на нелегалните търговци са иззети над 2500 артикула менте. По оценка на правоносителите нанесените материални щети са за над 750 хиляди лева.
На територията на курорта Златни пясъци екипите предприели проверки с цел пресичане и предотвратяване на престъпната дейност, свързана с незаконна търговия и разпространение на стоки от регистрирани търговски марки, без знанието и съгласието на правоносителите.
Незаконната търговия на фалшивите стоки е осъществявана от няколко фирми в продължение на години, които през сезона наемали търговски площи на територията на курортния комплекс. От складове и търговски помещения на седем фирми са иззети големи количества маркова конфекция, спортни артикули и други стоки от защитени търговски марки.
Открити са много хартиени етикети и холограми на посочените марки, с които клиентите - предимно чужди граждани, били заблуждавани за произхода и качеството на предлаганите стоки.
Според специалисти за производството на етикетите са използвани опасните за здравето азотни бои, тъкани и платове с лошо качество, които при по-чувствителна кожа предизвикват трайни увреждания.
Срещу собствениците на фирмите са образувани досъдебни производства по чл. 172б НК за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

Станете почитател на Класа