Преглед на някои от основните теми в световния печат

Израел може да извърши удар срещу Иран в следващите няколко месеца или седмици, предупреди бивш ръководител на израелското военно разузнаване, цитиран от австралийския вестник „Сидни морнинг хералд”.
В свое интервю генерал-майор от запаса Аарон Зееви Фаркаш призна, че не знае със сигурност дали Израел ще извърши атака срещу иранската ядрена програма и подчерта, че това би трябвало да е „последната” възможност, до която страната прибегне.
Фаркаш подчерта думите на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който по-рано през тази седмица заяви, че все още не е взел решение по въпроса. „Моят поглед върху ситуацията обаче ми подсказва, че това ще бъде скоро. Може да се случи до няколко седмици или няколко месеца”, добавил е бившият шеф на разузнаването.


Българските власти съобщиха, че са арестували двама мъже, които Интерпол издирва по подозрение в терористична дейност, пише американският вестник „Вашингтон пост”.
В петък, при две отделни операции българската гранична полиция е задържала двамата заподозрени, които са чеченски и турски гражданин. Те са се опитвали да влязат в България заедно със семействата си през границата на страната с Румъния.
Българските власти не свързват арестите с терористичната атака, при която на 18 юли в България загинаха петима израелци и един българин.

Три българки, които са обирали пътници в автобусите в Лондон, са били осъдени на четири месеца затвор, пише британският вестник „Дейли мейл”.
Българското трио е обирало пътници в лондонските автобуси, сред които и сляпа жена на патерици. Гергина Георгиева, Димитра Митева и Парашкева Илиева са крали мобилни телефони и дамски чанти от хора, пътуващи в градския транспорт в британската столица. Съдията, който е разглеждал делото на трите българки, е нарекъл действията им „кампания за правене на пари”.

Китайската страна изразява съжаление във връзка с оттеглянето на Кофи Анан в качеството му на специален пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия. Това заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Хун Лей, цитиран от вестник „Женмин жибао”.
„Китайската страна със своите реални действия неизменно подкрепя и оказва съдействие на посредническите усилия на Кофи Анан. Ние разбираме трудностите, с които той се сблъска в своята работа и уважаваме неговото решение. В качеството си на специален пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Анан изигра активна и конструктивна роля за съдействие на политическото урегулиране на сирийския проблем, което Китай високо оценява. Кофи Анан информира китайското ръководство за своето решение и му благодари за активната подкрепа, оказана в неговата посредническа дейност”, подчерта говорителят.
„Китайската страна отделя повишено внимание на развитието на ситуацията в Сирия и полага усилия за мирното и справедливо разрешаване на сирийския проблем”, допълва Хун Лей.

Радиоактивен цезий е открит сред около 0,1% от децата в японската префектура Фукушима, които са били изследвани за вътрешно заразяване с радиоактивни материали, посочват медици, цитирани от вестник „Маиничи шимбун”.
Институтът за медицински проучвания към Университета в Токио анализира данните от около 6000 малки деца и ученици в префектурата, които са били тествани в периода между април и юни. Понеже нивото на цезий в телата на децата намалява наполовина чрез метаболизма между 30 и 60 дни след поемането му, ефектът на ядрената катастрофа през март 2011 г. изглежда минимален. „За разлика от районите, заразени след инцидента в Чернобил, където облъчването с цезий е продължило и след бедствието, резултатите от изследванията сочат, че децата във Фукушима почти не са били изложени на цезий и хроничното вътрешно заразяване е на много ниско ниво при повечето деца”, заяви изследователят Масахару Цубокура. Нива на цезий над минималния лимит (между 250 и 300 бекерела за човек) са открити само при шест деца, или при 0,1% от всички изследвани.

Заради продължителната и дълбока рецесия в Гърция, както и заради несигурността, породена от възможното излизане на страната от еврозоната, все повече кредитни институции се опитват да се оттеглят от гръцкия пазар, пише вестник „Катимерини”.
Според анонимни източници на вестника португалските собственици на „Милениум банк” обмислят възможността да продадат местното дъщерно дружество, въпреки че засега никой не е проявил интерес към подобна сделка.
Подобна е ситуацията с две кипърски банки, които проучват всички възможности – от продажбата на дейностите на институциите в Гърция до поемането на пълен контрол над банките, така че да бъдат ограничени последствията в случай на излизането на Гърция от еврозоната.
Френската „Сосиете женерал” също проучва възможностите за продажбата на гръцкото си подразделение „Женики банк”.

Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан се оттегля от посредническата роля за Сирия, на фона на ожесточаването на боевете между въоръжените бунтовници и силите, лоялни на президента Башар Асад. След като в четвъртък в сблъсъците във втория по големина град в Сирия Алепо се включиха военни самолети и артилерия, настоящият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун обяви в Ню Йорк, че Анан смята да се оттегли в края на месеца, пише вестник „Торонто сън”.
„Кофи Анан заслужава нашето искрено възхищение за самопожертвователния начин, по който той заложи своите огромни умения и репутация в най-трудната и потенциално неблагодарна задача”, посочи Бан Ки-мун и допълни, че в момента се водят консултации за избирането на негов заместник. Анан заяви, че причина за оттеглянето му е конфронтацията и неразбирателството в Съвета за сигурност на ООН.



Агенция "Фокус"

http://www.focus-news.net/?id=n1682751

Станете почитател на Класа