НЕК получила официално писмо за отказа на RWE от "Белене"

Компанията RWE е изпратила официално писмо до НЕК за отказа си от проекта за АЕЦ „Белене”. Това обяви на извънредна пресконференция енергийният министър Делян Добрев, след като премиерът му възложи да се свърже с централата на компанията и да поиска писмено причините за отказа й от проекта.
Премиерът му постави задачата, заради думи на лидера на социалистите Сергей Станишев, че ГЕРБ са изгонили RWE от "Белене".
Министърът обясни, че не е успял да свърже с RWE, защото днес имали празник. Уведомление от компанията обаче било изпратено до НЕК на 27 октомври 2009-а година.
След 16-месечни преговори НЕК и RWE не постигнали консенсус по две причини, и затова германската компания напуснала, стана ясно от думите на изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов.
Едната причина е подходът и начин на финансиране, който не е договорен. Втората причина е неподписване на иписи контракт с „Атомстройекспорт” за изграждане на АЕЦ „Белене”. Не се коментира проектът, а начинът на финансиране и има ли възможност за неговата реализация, каза Андонов.
btvnews.bg

Станете почитател на Класа