Германският посланик притеснен от зависимостта на медиите в България

„В България медиите изпълняват само частично своята задача”. Това заяви посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер на конференция на Съвета за електронни медии (СЕМ) на тема „Цифровизацията на телевизиите”. Форумът бе открит от президента Росен Плевнелиев.
Свободата на мнението и на пресата означава по-конкретно – "това е правото да казваш на хората това, което не искат да чуят". С този цитат на Джордж Оруел германският посланик Хьопфнер започна своето изказване. „Само ако медиите изпълняват своята задача, тогава е възможно да се създаде едно здраво гражданско общество", добави посланикът.
За нас е неприятен и тревожен сигнал, че в ранглистата по независимост на медиите на "Репортери без граници" България е на последно място от всички европейски страни, заяви Хьопфнер.
По думите му, свободата на медиите и свободата на словото означават „правото да казваш на хората това, което не искат да чуят". „По този начин се създава почвата, върху която цветето на демокрацията да може да разцъфне," каза германецът.
На свой ред държавният глава Росен Плевнелиев обърна внимание на значението на медийния плурализъм, определяйки медийното пространство като „предпоставка за формирането на културата на една нация".
btvnews.bg

Станете почитател на Класа