Най-малко 9 тв канала ще са безплатни след цифровизацията

Българите ще гледат безплатно най-малко 9 телевизионни канала след приключването на цифровизацията догодина. До няколко седмици започва информационната кампания, която да разясни какво трябва да направи всеки, за да влезе в крак с времето.

 

Пусни видеоЦифровизацията предлага повече програми с по-високо качество и то безплатно. Зрителят има и още възможности.

"Например видео по поръчка, електронно ръководство, видеорекордер или възможност за записване на дадено предаване, което дадено лице предпочита", обясни Калина Димитрова, от дирекция "Съобщения" на МТИТС.

Условието - старите телевизори с кинепскоп трябва да бъдат оборудвани с декодиращи устройства. До края на годината големите магазини за техника ще бъдат снабдени с такива, на цена от около 50 лева. Търговците очакват обаче малко продажби, защото и в момента над 70 на сто от българите гледат цифрова телевизия.

"99% от телевизорите, които се предлагат на българския пазар, са оборудвани с тунери за цифрова кабелна и цифрова ефирна телевизия", обясни продавач-консултантът Людмил Гергинов.

Продавачите в магазините вече са обучени да отговарят на всякакви въпроси за цифровизацията - обмисля се на табелките с цените на телевизорите изрично да се изписва имат ли цифров и ефирен тунер. Декодиращите устройства ще бъдат безплатни за социално слабите.
 


Станете почитател на Класа