НИМХ: През страната ще премине студен фронт от запад и утре максималните температури ще са между 19 и 24 градуса

Студеният фронт от запад през нощта ще преминава през страната. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Орлин Лазаров. Вятърът чувствително ще се усили, ще бъде предимно облачно, но почти без валежи ще остане в западната част от страната. Минималните температури сутринта ще са сравнително високи, между 11° и 16°. Още преди пладне над западната част от страната облачността ще се разкъса и до края на деня намалее до незначителна. Над Източна България ще бъде предимно облачно, на места ще превали, но към края на деня облачността ще започне да намалява. Времето почти през цялото денонощие ще е доста ветровито, особено в Северна България и най-източните райони, където скоростта на западния вятър ще достига на моменти 18-23 м/сек. Едва привечер ще отслабне. Максималните температури ще са с около 5-10° по-ниски спрямо предните дни, между 19° и 24°, в София около 18°. През по-голямата част от деня по Черноморието ще е облачно, ще има и предимно краткотрайни превалявания. Ще духа силен до бурен северозападен и западен вятър. Привечер ще отслабне, а облачността ще започне да намалява. Температурите към 14 ч. ще са около 20°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
Чувствителна ще е промяната в планините. Понижението на температурите ще е с около 10-12°. На 1200 м.н.в температурата през деня ще се понижи до около 10°, на 2000 м около 3-4°, а по-най-високите върхове на Рила и Пирин и малко под 0°. Вятърът по-билата ще достига 15-20 м/сек, а по старопланинското било и повече. Време с променлива облачност, в западната част от страната почти без валежи, но над Източна Стара планина и Родопите ще превали.
Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното, но ще започне да се повишава.
Във вторник вятърът почти навсякъде ще стихне. Времето ще е слънчево, но доста хладно - минимални температури между 5 и 10°, в отделни котловини 2-3; ще има слаба слана; максимални температури между 15 и 20°. В сряда ще е предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Температурите слабо ще се повишат. В четвъртък ще има временни увеличения на облачността, превалявания са малко вероятни.



Информационна агенция "Фокус"

Станете почитател на Класа