САЩ ще помага в борбата с родната мафия

България и САЩ ще засилят сътрудничеството си в предотвратяването и борбата с тежката престъпност. Това предвижда подписаното от вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано споразумение между двете страни.

В нашия глобализиран свят, в който милиони хора и товари пресичат международните граници всеки ден, сигурността е споделена отговорност между всички страни. Както видяхме в последните месеци, нито една страна не е имунизирана срещу терористичните актове. Затова съм тук днес, за да предоставя подкрепа на близък приятел, заяви Джанет Наполитано пред журналисти в Министерския съвет.

Подписаното споразумението е още една крачка напред към безвизовата програма на САЩ, каза министърът на вътрешната сигурност на САЩ. Наполитано не се ангажира със срок за падане на визовия режим, но заяви, че документът ще подпомогне усилията на двете страни по отношение на сигурността.

То ще спомогне и за повече ефективност при предотвратяването на сериозната престъпност и предотвратяване навлизането на потенциални терористи, посредством обмена на информация, преди още те да са стъпили на територията на двете страни. Целта е информационният обмен да се осъществява в реално време.

От своя страна министър Цветанов уточни, че се предвижда чрез споразумението да се осъществява обмен на ДНК - профили, дактилоскопски отпечатъци и други дейности, с които ще се подкрепи борбата срещу трансграничната престъпност и тероризма.

Цветанов благодари на Държавния департамент по енергетика на САЩ за предоставените дарения от 25 млн. долара, с които е купена техника със стационарни сканиращи портали за ядрени елементи за „Гранична полиция”.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че е уверил министър Джанет Наполитано, че българските служби работят активно и по разкриването на атентатора от Сарафово.

Джанет Наполитано е на еднодневно посещение в България. Освен с министър-председателя и вицепремиера Цветан Цветанов, секретарят по вътрешна сигурност на САЩ се срещна и с държавния глава Росен Плевнелиев.




Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа