Канадски шпионин е признал, че работи за Русия

Дожевотен затвор очаква канадският офицер Джефри Пол Делайл, след като  призна, че е шпионирал в полза на Русия. Това заяви той по време на вчерашното заседание по делото за предаване на секретни сведения на Русия, по което Делайл е основния обвиняем. Бившият разузнавач призна, че е получавал за "услугите си" около 3000 долара на месец. В съдебната зала стана ясно още, че той напълно доброволно е предложил услугите си на руското разузнаване, отивайки лично в посолството. По-късно този ден Делайл нарича "професионално самоубийство". 

Джефри Пол Делайл - бивш военен разузнавач в базата на канадския военноморски флот в Халифакс, бе арестуван през януари 2012 г. по обвинение в нарушаване на закона по сигурността на информацията. Този нормативен акт бе приет набързо от властите след атентатите от 11 септември 2001 г. 

След арестуването му в медиите изказали предположение, че Русия е страната,  на която Делайл изпраща данни. По този начин канадската преса съобщи, че след ареста на Делайл, Канада експулсира двама руски дипломати. Въпреки това, руското външно министерство отрече информацията за експулсирането им, казвайки, че дипломати са напуснали Канада преди ареста му. Досега информацията, че служителят е работил в Русия не е официално потвърдено.

Присъдата ще бъде обявена на 10-11 януари 2013 г.


Станете почитател на Класа