Помогни си сам

Вчера беше Ден на Перник. Не, нямаше кукери и народни веселия на този ден. Но имаше касички за доброволци, в които падаше по някой лев за пострадалите от земетресението перничани. Имаше и плакати “Послания на надеждата”, а Червеният кръст призова в този ден в един без пет “всички българи, където и да се намират, да изпратят 1 SMS на 1255”. Рано сутринта Христо Григоров, председател на БЧК, организацията, която осъществи идеята, сподели: “В трудните моменти българинът винаги е съпричастен и изважда най-доброто от своята ценностна система. Който не е видял сълзите в очите на тези хора и страха, че идва зима и нямат домове, той не би дарил средства.” Трогателно само по себе си, но... Тепърва ще разберем доколко инициативата на червенокръстци е дала своите плодове. Ще разберем дали наистина сме толкова благородни към себеподобните си, дали трудният днес живот не ни е направил равнодушни към тези, които са загубили хляб и постеля...

Друг въпрос е, че напоследък загубилите ги стават все повече и повече, даже само село Бисер да споменем стига. Друг е и въпросът, че държавата пак не е на мястото си, пак оставя хората на произвола на съдбата и на милостинята на бедните като тях българи. Иначе щеше ли да се стигне до ситуацията 222 сгради да трябва да бъдат съборени след земетресението в Перник, в началото на есента и по-страшната зима. Въпреки всички закани да не се стига до това и личния ангажимент на един министър да стои в Пернишко, докато не се решат проблемите на засегнатите. Вятър и мъгла! Като се изключат словесните еквилибристики, лъсва голият факт, че в община Перник са постъпили 8507 молби, над 7000 са за възстановителни помощи. Направени са оценки от специалистите на 7574 пострадали обекта. Обезщетения обаче досега са получили едва 255 домакинства. Кметицата се чуди как да се справи с кризисното настаняване на засегнатите, а поисканите милиони левове все не идват и не идват. Ами, като е червена кметицата, ще карат на палатки, сигурно злорадстват много от управляващите ГЕРБ-аджии. Дано не сме прави, защото страданието най-малко се нуждае от оцветяване в този или онзи оттенък. Но май не сме дорасли още да проумеем тази човешка гледна точка. Политическата култура също спъва много от добрите намерения и тяхното осъществяване, уви. Иначе проверките тук са всекидневие, в търсене на пропуски, оказва се. Но проверките няма да построят домове за пострадалите перничани. Тук трябва бързина, дори и с риск за грешки. Защото грешката може да се отстрани, човешкият живот не може да се върне.



И накрая една цифра за размисъл - досега в набирателната сметка на БЧК има 730 000 лв. Парите ще стигнат за десет сглобяеми къщи.





Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа