Почина принцът на самопровазгласилата се държава Силенд

Принцът на самопровазгласилата се държава Силенд, намираща се на бивша военна платформа на около 10 км от английския бряг близо до град Ипсуич, почина на 9 октомври. Бившият британски майор Рой Бейтс, провъзгласил себе си  през 1967 г., за принц почина на 91 години в пансион в южна Англия. В последните няколко години той страдаше от болестта на Алцхаймер.
Платформата е изоставена след края на Втората Световна Война, и единствена от всички подобни по английското крайбрежие, е останала неразрушена. През 1967 англичанинът Пади Рой Бейтс, заедно с членове на своето семейство я завзема и в края на годината я обявява за независима държава, на базата на правилното твърдение, че тя е извън английски териториални води и де факто не принадлежи на никоя държава. През 1978 тогавашния премиер на Сийланд Александър Ахенбах прави опит за преврат, докато Майкъл Бейтс не е на острова. Опитът е неуспешен и Ахенбах, заедно със своите съучастници, е принуден да избяга обратно в Германия. Там той започва да печата нелегално паспорти на Сийланд, които впоследствие са използвани в редица известни престъпления от хора, нямащи връзка с него - включително при убийството на Джани Версаче.
Сийланд печата свои собствени марки и монети, които имат стойност най-вече в средите на филателистите и нумизматиците. Националната валута е сийландският долар, който е приравнен с американския. През 2000 на платформата е основана компанията Хейвън, занимаваща се с хостинг и други интернет-ориентирани услуги. Компанията е собственост на принца регент Майкъл Бейтс, а след нейното основаване посещенията до острова без изричното разрешение на член на семейството Бейтс са забранени и по действащата конституция на Сийланд (състояща се от 7 точки) се считат за незаконни.

Станете почитател на Класа