Публикуват недовършена поема на Толкин

„The Fall of Arthur" e непубликувано досега произведение на британския писател, съдържащо над 200 страници, посветени не на Средната земя, а на древна Британия. Издателството HarpersCollins обяви, че притежава правата над поемата, която разказва за последните дни от царството на крал Артур.

Текстът е редактиран от сина на Толкин - Кристофър, който е автор и на предговора към поемата, издържана в обичания от писателя древен северен алитеративен (неримуван) стих.

„В превода на „Сър Гауейн и Зеленият рицар" баща ми демонстрира умението си да превърне алитеративния стих от 14-и век в модерен английски със същата метрика. Като доказателство за тази му способност сега може да се добави и незавършената и непубликувана поема за падането на Артур", обяснява Кристофър Толкин.

Писателят започва работа над „The Fall of Arthur" няколко години преди да напише „Хобитът".

От издателството не крият изненадата си от факта, че недовършената поема на Толкин все пак ще види бял свят.

Според редактора на новата книга - Крис Смит, Толкин „дарява с нов живот един от обичаните в британската история герои, освобождава го от романтическата представа, битуваща в литературата за него и го изобразява като комплексна личност, бореща се за освобождението на обичаното от него кралство".

„The Fall of Arthur" се очаква на книжния пазар през май 2013.
cross.bg

Станете почитател на Класа