Кристо учреди награда Кристо и Жан Клод в Абу Даби

Тя носи неговото име и името на покойната му съпруга, с която работеха заедно. На пресконференция той обяви, че наградата може да бъде присъдена на всеки, който в момента учи в университет, както и на хора, които са завършили в последните пет години, независимо от предмета, който изучават или са изучавали, съобщава в. "Нешънъл" от ОАЕ.

Победителят ще бъде избран от жури от експерти, в което няма да влиза Кристо. Наградата е придружена с парична премия от 5000 долара, които могат да помогнат на носителя й да осъществи мечтания си проект.

Кристо обясни защо се е съгласил да даде името си на наградата, която е подкрепена от властите и от Фондацията за музика и изкуства на Абу Даби. "Програмата по изкуство и култура на Абу Даби е много важна, създаването на красиво изкуство е признак за велика цивилизация. Надяваме се тази ежегодна награда да окуражи и подкрепи цяло едно поколение", сподели Кристо.

По време на пътуването си в ОАЕ Кристо ще изнесе публична лекция в университета Зейед тази вечер и ще бъде почетен гост на единствената прожекция на "Номад в изкуството", късометражен документален филм за неговите творби и тези на Жан-Клод.

Филмът "Портите", който беше заснет през 2007 г. за проекта им в Ню Йорк, ще бъде показан на тазгодишния кинофестивал в Абу Дабу. 
bgnes.com

Станете почитател на Класа