Родители излизат на протест в цялата страна

Национален протест готвят днес родители от цялата страна.

Акцията набира популярност в социалните мрежи. Протестът се планира да се проведе от 12 ч. пред областните управи и общини из цялата страна и пред сградата на Народното събрание в София.

Майките настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки. Месечното обезщетението за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лв.

Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лв. месечно.

"Независимо колко малко или колко много бъдещи и настоящи родители са дошли на протеста, в България годишно се раждат средно 70 000 - 80 000 бебета. Този протест засяга всички бъдещи и настоящи родители, бабите и дядовците, защото от тези деца зависи бъдещето на страната", заявяват организаторите на проявата във "Фейсбук".

Родителите отбелязват, че техните искания целят да стимулират не "паразитно" ползване на социални придобивки, а да са в помощ на работещите данъкоплатци.

Те настояват за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, която от 1 януари става 310 лв., семейно подоходно облагане, облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години, детски надбавки за всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството.

Родителите настояват и за подобрени условия в ясли и градини - разкриване на нови детски заведения, които да осигурят достатъчно места за всички деца, и то без да са по 32-35 в група.

Протестиращите искат промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години за гъвкаво работно време, намален работен ден, половин работен ден и т.н.

Всички тези мерки целят да насърчат по-добри условия за раждане и отглеждане на дете, именно сред средната класа родители, които обичайно са работещи данъкоплатци, казват те.


www.vesti.bg/index.phtml

Станете почитател на Класа