Намалява броят на децата, лишени от родителска грижа

Намалява броят на децата, лишени от родителска грижа, в домовете. Реформата в областта и стимулирането на приемните семейства дава своите резултати. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Даринка Янкова, зам.-директор на Държавната агенция за закрила на детето.

Вече са в изпълнение пет проекта, които са насочени целево за закриване на такива големи институции като домовете, каза Янкова. Според нея, трябва да се работи на полето на превенцията, за да не допуснем децата в риск да отидат в дом. По думите й, тези усилия дават резултат, като от 6730 деца през 2009 година, през 2011 г. в България има 127 социални домове за деца с 4755 малчугани.

Според Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата, когато тези домове - една защитена среда за децата, се затварят, това е много стресиращо за децата, които се изпращат в обществото. Затова те имат нужда от силна подкрепа. "Приемната грижа е изключително важно нещо и е много важно детето да бъде подкрепено, когато се дава за отглеждане. Но и биологичното семейство трябва да се подкрепи". Звезди като Опра Уинфри и Еди Мърфи само онагледяват примера за това колко е полезна приемната грижа.

Янкова смята, че най-добрият стимул за обществото да обърне поглед към приемната грижа, е това послание, което идва от приемните семейства. Това докосва хората, защото те се свързват с личните преживявания. Зам.-директорът на Държавната агенция за закрила на детето коментира, че се върви в правилната посока, но работата продължава.


www.cross.bg/1334422

Станете почитател на Класа