Патриотични страсти

Изминалият уикенд предостави два повода за кипване на патриотичните страсти - неприличните снимки на ученици с Добрич с портретите на Левски и цар Симеон и отказаното почетно гражданство на ген. Васил Делов в Кърджали навръх стогодишнината от Балканската война. Общественото внимание първо приковаха тримата ромски тийнейджъри, позиращи с националните герои. Единодушното порицание и възмущение на хулиганската постъпка бързо беше превърнато в шумна кампания от ВМРО и "Атака". Националистите светкавично сезираха главния прокурор и настояха за бързо следствие и съд срещу разпищолилите се ученици. Тримата пък обявиха, че не знаели чии са портретите и се извиниха за простъпката си. Никак не е изключено ромските рапъри да са взели пример от Мишо Шамара, който наскоро се изгаври с националното знаме в своя песен, но беше възпят като герой срещу "диктатурата на ГЕРБ" лично от лидера на БСП Сергей Станишев в парламента. Добричките ученици засега не са намерили защитници сред партийния елит, а само ругатели. Има нещо психически нездраво националните ни политици да се занимават с хулиганските изцепки на неуравновесени тийнейджъри и пошлите стихчета на певци с повехнала слава



Като че ли са се свършили проблемите на нацията, несправедливостите и заплахите за сигурността, за да се превръщат рапърите в център на обществените дебати.

Далеч по-важен и тревожен обаче е инцидентът в Кърджали, където общинските съветници от ДПС бламираха предложението на собствения си кмет Хасан Азис "освободителят на Родопите" ген. Васил Делов да бъде обявен за почетен гражданин. Маневрите на хората на Доган доведоха да остри реакции от всички останали партии, цели обществени организации и отделни родолюбци. За първи път от дълго време българи и турци бяха разделени по особено коварен начин. Вече се чуха достатъчно тежки думи, взаимни обвинения и дори грозни закани.

Твърде е възможно цялата интрига да се дължи на вътрешните напрежения в ДПС. Кметът Азис е представител на новото поколение, докато съветниците са от старата кохорта, а двата лагера са на нож от дълго време.

Не стана ясно и с какви мотиви съветниците от ДПС отказват да гласуват символичните почести за генерала. Не е известно Делов да е проливал кръвта на мирни родопски жители. Въпреки че Балканската, Междусъюзническата и Първата световна са били най-кървавите войни, преживени на Балканите - съпроводени с масови кланета и стотици хиляди бежанци. Българи, турци, гърци и арменци - всички пазят скъпи спомени за своите покойници, но в същото време уважават съседите си, живеят в мир и хармония с тях и през ум не им е минавало да търсят отмъщение век по-късно или да ги обиждат.

Затова и помрачените тържества по случай 100-годишнината от освобождението на Родопите биха могли да стигнат до далеч по-неприятни последствия. Крайните настроения взеха да избиват по опасни плоскости - едни напират да правят факелни шествия в Кърджали, други са готови да отправят още по-тежки обвинения срещу България в международните организации, че потъпква правата на малцинствата. И цялата спирала на напрежение се завърта, първо, заради вътрешните борби в ДПС и, второ, заради ожесточаването на предизборната кампания с наближаването на парламентарния вот.

При обиколките ми из Източните Родопи всички срещнати - българи, турци, помаци, арменци и цигани, казват едно и също: "Ние тук си живеем добре, помагаме си взаимно, празнуваме съвместно и Великден, и Байрам, заедно сме в радост и в мъка. Всички етнически и религиозни проблеми се създават от политиците в София. Кажете им най-сетне да спрат да го правят". Лошото е, че политиците никога няма да спрат да го правят. Затова остава да се осланяме на здравия разум на обикновените хора.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа