Балкански страни купуват откраднат петрол

Основните купувачи на 180 000-те барела петрол, които се крадат всеки ден в Нигерия, се намират на Балканите, включително в България, и в Сингапур, съобщи нигерийски политик, цитиран от Би Би Си.

Патрик Деле Коул, политик от богатата на петрол Делта на река Нигер, заяви, че 90% от откраднатия петрол се изнася нелегално от страната. Той започна кампанията "Спрете кражбата" за прекратяване на тази практика.

Нигерия е един от най-големите производители на петрол в света, но по-голямата част от населението продължава да живее в бедност. Целта на кампанията е корабите да се следят чрез сателит и да се показва пътят на парите.

"Веднъж щом започнете да задавате въпроси и да хвърляте светлина върху този проблем, сте решили повече от 50% от проблема", заяви Коул, който е дипломат и бивш съветник на президента. "Мисля, че трябва да изпратим предупреждение до крайно богатите, че денят за равносметка е дошъл", допълни той.

Целият петролен сектор в Нигерия е затънал в корупция, посочва кореспондентът на Би Би Си в Нигерия Уил Рос. Много политици са замесени, като част от приходите се използват за финансиране на предизборни кампании и купуване на гласове, допълва той.

Коул твърди, че около 10% от крадения петрол се рафинира в страната от банди, действащи в делтата на река Нигер. Останалата част отива главно към криминални мрежи в Украйна, Сърбия и България или към Сингапур, водещата страна за рафиниране в света, отбелязва той.

"Това е проблем от дълго време, но когато бяха 50 000 барела, хората смятаха, че това е търпимо. Сега ние сме на съвсем различно ниво", заяви Коул. Кражбата на 180 000 барела дневно струва на Нигерия по сегашни цени на петрола 6 милиарда долара годишно.
bgnes.com

Станете почитател на Класа