Банкерите цакат Дянков дават "премии", а не лихви

"Банките ще предложат законови алтернативи данъкът върху лихвите да се редуцира или избегне." Това каза пред "24 часа" шефът на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян. Имало напълно легални варианти налогът да се сведе от 10 до 2% например, каза Хампарцумян. Той обаче категорично отказа да съобщи подробности с аргумента, че все още нямало законова дефиниция за данъка. "Когато я видим, ще говорим", отсече Хампарцумян.

Има гаф със законовите текстове за въвеждане на "лихвения десятък". Това съобщи за "24 часа" вчера бившият зам. финансов министър Атанас Кацарчев.

"Няма ставка, няма данък", отсече Кацарчев. Той обясни, че новият налог или трябва да се определи като еднократен, който се удържа при източника в размер на Х%, или да стане облагаем, т.е. част от останалите облагаеми доходи, и да се сумира с тях, преди да се обложи с годишния данък. Засега нито едното, нито другото не е направено, видя в проекта "24 часа". Текстовете за данъка върху лихвите по депозити предстои да се гледат на първо четене в пленарна зала.

Финансисти и банкери, пожелали анонимност, споделиха пред "24 часа", че лихвеният данък може да се избегне, като на клиентите се предложат алтернативни договори, които носят доходност, съпоставима с лихвите по депозити. Това можело да стане чрез договори за доверително управление, които носят капиталова печалба. Възможно било клиентът да получава и вид премия от банката, а не лихва.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа