Иван Костов: Данъкът върху лихвите ще намали нетните доходи на домакинствата и на едноличните търговци

Иван Костов, лидер на Демократи за силна България, в интервю за предаването „Денят започва” на БНТ

Водеща: Добро утро казвам сега на следващия ни събеседник. Това е лидерът на ДСБ, съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Добро утро.
Водеща: С какво да започнем – с това, че вчера на първо четете беше приет в крайна сметка 10-процентният данък върху лихвите? Ще се съгласите ли с тезата, която вчера прозвуча от устата на управляващите, че това е един справедлив данък, тъй като е данък срещу лентяите – хората, които искат да не работят, а да богатеят от лихви?
Иван Костов: Това е лява фразеология, лява мотивация. Очевидно не мога да се съглася, защото ние никога не сме крили, че стоим на десни позиции, защото още повече и, че не е изход. Вижте, ако говорим общо за наследството, което остава след управлението на ГЕРБ, защото то вече се очертава от тези законопроекти – за данъци, за бюджет, ще се види, че остава една силно нереформирана бюджетна сфера, с нереформирано МВР, сектор за сигурност като цяло, с нереформирано здравеопазване, образование и публични услуги, държавни, където на практика се разходват огромни средства, които не дават ефекта, който обществото очаква от тях.
Водеща: Какви реформи вие конкретно бихте искали да видите в здравеопазването, в системата за сигурност?
Иван Костов: Това не може за съжаление да се изчерпи с един сутрешен разговор.
Водеща: Със сигурност темата е голяма.
Иван Костов: Например да ги няма половината от тях, казва министър-председателят Борисов – МВР са чантаджии. Да ги няма чантаджиите, да има активно действащи полицаи, следователи. Например за МВР. От друга страна, ще остави това управление увеличени данъци, макар и пълзящо в тези години, постепенно. Последният пример е с облагането на лихвата. Това е на практика намаляване на нетните доходи на домакинствата и на едноличните търговци.
Водеща: Тук в това студио бяхме поканили и финансовия министър Симеон Дянков. Щеше да ви възрази. Той щеше да каже, че бюджетът за следващата година е бюджет на увеличените доходи, а не на намалените доходи.
Иван Костов: Да, ако се вземе предвид планът за увеличаване на пенсиите. Това в този смисъл би било вярно, защото ние вчера гледахме конкретния бюджет на ДАНС. Там няма никакво увеличение, напротив инфлацията е изяла пет процента от реалните пари на държавната агенция. Така че, ако говорим за конкретен пример, на мен ми идва този, по който съм се занимавал вчера. Искам да кажа, че така пропълзелите нагоре данъци очевидно не са решение за стимулиране на икономиката да излезе от кризата, защото ефектът върху домакинствата е много тежък. Хората живеят много зле, по-зле, усещат се по-зле. И едновременно с това една огромна част от малкия, семеен и среден бизнес, дори затвори. В смисъл изчезна от пазара. Не се пререгистрира. Фирмите изчезнаха, което означава, че нарасналото облагане очевидно не е адекватно към състоянието на основните данъкоплатци, защото ги елиминира, изчезва.
Водещ: Една от тезите на управляващите беше, че по този начин освен всичко друго, освен че данъкът е социално справедлив, както каза министър Дянков, той по някакъв начин ще изкара парите на хората от банките и ще ги завърти в икономиката. И така тя би могла да живне.
Иван Костов: Това не е вярно.
Водеща: Между впрочем теза и на българския държавен глава.
Иван Костов: Аз им казах, че ако това е вярно, с тази теза могат да претендират за Нобелова награда по икономика, но ще им се смеят, защото такова насилствено, така да се каже изкарване на парите, с каквото те се надяват не може да се случи. Хората инвестират, тогава когато имат високи очаквания и сигурни планове за в бъдеще. Тоест, когато конюнктурата ги прави оптимисти за бъдещето на своите начинания. Тогава хората рискуват, тогава поемат риска. Когато хората нямат положителни очаквания, те не рискуват, защото тогава считат, че не могат да предотвратят рисковете за своя бизнес. Разбирате ли? А очакванията, аз го казах от трибуната, са нещо много голямо, много сложно. Те зависят от поведението, от дейността на цялото правителство, на съда, на цял ред обстоятелства. И не могат да бъдат решени с едно повишаване или въвеждане на един данък.


Станете почитател на Класа