Майки търгуват с кърма в нета

Майки търгуват с млякото си в интернет. Десет лева на литър е стартовата цена за покупка на майчина кърма. Литърът може да бъде намерен и за 13, но най-често за 15 лв. Има и подвеждащи обяви с видимо по-ниска цена от два лв. Когато се зачетеш обаче се оказва, че това не е за литър, а за по-малко от 200 мл., съобщи TV7.

Извън интернет, Столична община са изградили социална структура - "Банка за майчина кърма", която продава на здрави деца литър кърма за 1,80, а за болни - е безплатно.

Именно заболяванията, предавани чрез кърмата, са основният риск, ако се закупи или вземе от близък без медицински контрол. Единствено здрава майка може да стане донор. От общинската банка за кърма изследват всяка жена, която иска да дари от майчиното си мляко. По време на бременност тези изследвания се правят най-късно до пети месец, а валидността им е шест. Това означава, че резултатите от изследванията за СПИН, хепатит и други предавани чрез кърмата болести са с отдавна изтекла давност. Притеснителен е и начинът на изцеждане и съхранение на кърмата..

И въпреки че всяка кърма, чийто донор не пуши, не пие и не употребява наркотици, е с еднакви хранителни качества, след като екипът на Банката за кърма я получи, изследванията продължават. Така, без пастьоризация, срокът на годност на кърмата е три месеца, а след нея - шест.

Един от мотивите на търговците на кърма в интернет е сумата, която получават. За сравнение, донорите в Банката взимат между 7 и 9, а онлайн тя се продава за до 15 лв. на литър.

Специалистите съветват, ако нямат достатъчно кърма, по-добре да се захрани детето, отколкото да се купува кърма от непознати в интернет или дори да вземем от приятелка, за чиято кърма също не можем да имаме гаранции, че е без замърсяване.

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа