Всеки десети кредитен милионер - агент на ДС

Първите решения на Комисията по досиетата за кредитните милионери ще станат ясни едва в края на 2012 г. Това заяви пред TV7 Екатерина Бончева, член на Комисията по досиета. Тя обясни, че проверката, която се извършва в момента, е най-мащабната, правена досега, тъй като по брой проверявани лица, тя може да бъде сравнявана само с местните избори, където се поверяват над 50 000 физически лица.

Като източници обаче на набиране на информация тази проверка няма прецедент, категорична е Бончева. БНБ активно помага, но информация се търси и от други банки, от националната статистика, държавния архив, Агенцията по вписванията и от всички фирмени отдели на всички съдилища в България. Това се прави, за да може тези над 10 хил., проверявани юридически лица, да бъдат трансформирани във физически.

Бонева обясни, че парите са се разпределяли в три потока: агенти на ДС, висша номенклатура и висша партийна номенклатура.

По думите й цялата сума от лоши кредити, които преди деноминацията са над 2 трилиона лева, ако ги имаше сега, нямаше да се търсят пари за болниците, каза още Бончева.

www.cross.bg/1335631

Станете почитател на Класа