Плевнелиев покани виетнамския бизнес в България

Споразумение за стратегическо партьорство между България и Виетнам ще бъде подписано по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в азиатската държава във втората половина на февруари 2013 година. За това се договориха българският държавен глава и министър-председателят на социалистическата република Нгуен Тан Зунг по време на срещата си в лаоската столица Виентян. Посещението на Росен Плевнелиев във Виетнам ще бъде първото му официално посещение в държава от Азия, а споразумението ще повиши равнището на сътрудничеството между двете прителски държави. България може да засили гласа на Виетнам в Европейския съюз, а Виетнам ще направи по-ефективни българските усилия за задълбочаването на икономическото сътрудничество с Югоизточна Азия, подчерта президентът Плевнелиев по време на срещата.
България е готова да предостави черноморските и дунавските си пристанища на Виетнам за износ на европейския пазар, заяви държавният глава. Росен Плевнелиев предложи създаването на съвместни българо-виетнамски предприятия в областта на производството на храни, както и за ремонта и производството на специална продукция. В момента Виетнам е най-големият износител на кафе, ориз и морски продукти и България може да предложи на виетнамските производители най-ниските разходи за производство и износ на продукцията им на европейските пазари, подчерта президентът. Според него, Варненското пристанище, което е най-голямото у нас, може да стане център за производство и износ за виетнамския бизнес с пресни морски продукти. „Ако произвеждате в България, ще имате най-ниските данъчни разходи и най-високата добавена стойност", подчерта Росен Плевнелиев пред виетнамския премиер. Предвижда се представители на българския бизнес да придружават държавния глава при посещението му във Виетнам през февруари догодина.

Като много силен беше оценен потенциалът на българските предприятия за производство и ремонт на специална продукция от виетнамския премиер Нгуен Тан Зунг. За насърчаването на военното сътрудничество ще се работи по споразумение между двете страни. Премиерът посочи, че виетнамското правителство ще продължи да насърчава бизнеса да инвестира и работи в България. Като области със значителен потенциал бяха откроени също така фармацевтиката, енергетиката и енергийната ефективност, леката промишленост и селското стопанство.

България подкрепя Виетнам за подписване на Споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, стана ясно още по време на срещата. Президентът Плевнелиев благодари за виетнамската подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален секретар на ЮНЕСКО. Очакавме виетнамска подкрепа и за българската кандидатура за Съвета на ООН по правата на човека през 2020-2021 година.

Президентът Росен Плевнелиев е на работно посещение в Лаоската народнодемократична република за участие в Деветата среща на върха на Азиатско-европейския форум. Президентът ще направи изказване в първата пленарна сесия на неформалния форум, посветена на икономически и финансови въпроси.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа