Епископ Тихон: Патриарх Максим бе самотен човек

Патриарх Максим бе един самотен човек. Никой с изключение на неговите близки роднини и хората от домакинството му не успя да спечели доверието му, така че да бъде в постоянна връзка с него. Това каза епископ Тихон, председател на патриаршеския храм "Св. Александър Невски".

"Нито един човек нямаше тази близост, която трябваше да имат към патриарха. Според мен никой не се постара да търси неговия опит, мъдрост, лична душевност", каза Тихон.

"С кончината на патриарх Максим свършва една епоха. Няколко вярващи поколения са свързани с тази епоха. Повече от 40 години патриарстване много хора са били свидетели на много политически и вътрешно църковни събития. Той бе верен на своето дело докрай. До последния си дъх той не отказа да служи на църквата. Максим беше ужасно прецизен в работата и службите си. Имаше остра и будна мисъл. Ние толкова сме свикнали с Максим, че не можем да правим прогнози", добави епископът.

След като бъде освободено от Правителствена болница, тялото на Максим ще бъде изложено за поклонение в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Вероятно новината вече е стигнала до останалите православни църкви по света и тук ще пристигнат висши духовници от чужбина.

Днес в Светия Синод трябва да се съберат всички митрополити и да вземат решение за всички процедури. Такива не са правени от 1971 година, когато е избран патриарх Максим. Духовниците трябва да изберат наследник на Максим. Според епископ Тихон дълг на търновския митрополит Григорий е да свика патриаршески избирателен църковен събор в определен срок. Той ще води църквата до избирането на нов патриарх. Досега Максим никога не е посочвал свой наследник, тъй като това е в разрез с канона.

Следващият патриарх трябва да е по-млад от 50 години и трябва да е бил пет години митрополит. Светият Синод ще избира измежду трима митрополити.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа