Турска делегация гостува на Националния исторически музей

По покана на министъра на културата Вежди Рашидов днес и утре в България ще гостува официална делегация на Министерството на културата и туризма на Република Турция, водена от министър Ертугрул Гюнай.

На 6 ноември, вторник, в 17 часа гостите ще посетят Националния исторически музей /НИМ/ в София, където ще бъдат посрещнати от министър Рашидов и от директора на Музея Божидар Димитров.
За 17.20 ч. е предвидена официална церемония, на която двамата министри ще подпишат Спогодба за създаването на Български културен център в Истанбул и на Турски културен център в София.
След подписването на Спогодбата ще се състои церемония по връщането на турската страна на движими паметници на културата, с произход от Турция - обект на нелегален трафик. През август т. г. в Истанбул бе подписано споразумение между двете страни за забрана и предотвратяване на незаконния внос-износ, транзитно пренасяне и прехвърляне на собствеността на културни ценности.
Културни ценности, които връщаме на Турция: римска мраморна статуя на жена в цял ръст с липсваща глава от началото на II век, открита в тайник в камион, пренасящ търговски стоки /дрехи/ от Турция за Белгия, както и свещници от бронз, антични и средновековни монети, оловен средновековен печат и тежест, бронзов бюст на Афродита и др.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа