Сергей Станишев: Патриарх Максим беше обичан от народа

Днес е скръбен ден за всички вярващи граждани, особено православните българи. Близо век и половина от съществуването на независимата Българска православна църква, тя се ръководи все от достойни хора. Сред всички духовни будители на нашата църква, името на патриарх Максим се откроява с особена яркост. Това каза председателят на Изпълнителното бюро на Българската социалистическа партия (БСП) Сергей Станишев, на пресконференция в централата на БСП.
Патриарх Максим беше обичан от нашия народ, беше уважаван и обичан от всички християнски епархии. Беше един изключителен, омайващ със своята искреност и вярата си човек. Това го засвидетелства всеки, който е имал личното щастие да познава патриарх Максим. Когато преди 4 десетилетия той беше избран за най-високия духовен пост, не си е давал сметка през какви изпитания ще трябва да премине, каза Станишев.
Отечество и народът са били неговата пътеводна звезда, добави Сергей Станишев.
Той изрази съболезнования във връзка с неговата кончина.
„Имах личното щастие през 2008 - 2009 година, когато имаше много труден момент за България и БПЦ да работя с дядо Максим и Светия Синод – когато имаше опасност разколът да бъде узаконен от съда на Страсбург. Тогава проявихме много ясна позиция, твърдост и много голяма дипломатическа активност, да преодолеем този риск за каузата да запазим единството на БПЦ. Това постави край на разкола", каза той.
Изпълнителното бюро взе решение - да не провеждаме митинг на 11 ноември, защото това би било неуместно към скръбта на много българи, отлагаме го за след една седмица. Днес след обяд с ръководството на политическата партия ще посетим Светия Синод, ще запалим по една свещ в "Александър Невски" в памет на дядо Максим, каза Станишев.
Той призова медиите да се въздържат от предположения относно това кой и как ще бъде избран за патриарх. Трябва да изпратим дядо Максим по достоен начин, добави лидерът на БСП.

Станете почитател на Класа