Oтец Паисий: Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи

 „Любомъдри читателю, 
Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща и делата на ония, които са живеели на земята, е не само полезно, но и твърде потребно, любомъдри читателю. Ако навикнеш да прочиташ често тия неща, ще се обогатиш с разум, не ще бъдеш много неизкусен и ще отговаряш на малките деца и простите хора, когато при случай те запитат за станалите по-рано в света деяния от черковната и гражданска история. И не по-малко ще се срамуваш, когато не можеш да отговориш за тях.
Историята дава разум не само на всеки човек, за да управлява себе си или своя дом, но и на големите владетели за добро властвуване: как могат да държат дадените им от Бога поданици в страх Божи, в послушание, тишина, правда и благочестие, как да укротяват и изкореняват бунтовниците, как да се опълчват против външните врагове във войните, как да ги победят и сключат мир. Виж колко голяма е ползата от историята.”
                                                                       Откъс от  „История славянобългарска

През  2012  година отбелязваме с признателност една светла годишнина от създаването на епохалното съчинение „История славянобългарска", поставила началото на нашето народностно съзряване. По този повод основателно е да проявим интерес към нейния създател - монаха Паисий Хилендарски, и за съжаление, да осъзнаем колко бедни са нашите познания 3а житейския му път и за творческия му облик. Признато е, че автентичните материали от епохата на Паисий са твърде оскъдни, което затруднява историческото дирене, но именно този факт ни задължава да проявяваме настойчивост и постоянство, за да не остане безизвестна и най-бледата диря, свързана с името на нашия пръв историограф.
Изданието е посветено на 290 години от рождението на Паисий Хилендарски и на 250 години от завършването на „История славянобългарска". То е резултат от всеобхватно проучване на житейския път на Паисий Хилендарски.
Представлява първи опит 3а изграждане на по-пълна представа 3а неговата личност чрез събрания до днес автентичен документален материал.
То е резултат от всеобхватното проучване на житейския път на Паисий Хилендарски и представлява опит за изграждане на по-пълна представа за неговата личност чрез събрания до днес автентичен документален материал от Екатерина Бояджиева.

 

Станете почитател на Класа