Цонева: Венета Марковска ще се оттегли

Смятам, че Венета Марковска ще се оттегли. Това каза пред БНР ръководителят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

Тя коментира реакцията на Висшия съдебен съвет (ВСС) на новите критики от страна на вътрешния министър към съдебната система. "Реакцията на мнозинството на ВСС да се направи някакво изявление "по принцип" е продължение на начина, по който бяха избрани членовете на ВСС. Да има изслушване по принцип, да не се изясняват елементи от тяхната биография беше заложено в момента на тяхното избиране. Имаше някакъв формален театрален сюжет и той обяснява това, което се случва и в момента. Избягвано е персонализиране, за да се избегнат сблъсъци между вътрешния министър и съдебната система", коментира Цонева.

Според нея, има нещо, което подлага под съмнение самия избор.

"Остава впечатление, че има силово налагане. Изборът на конституционни съдии беше открита демонстрация", посочи тя. Антоанета Цонева добави, че първо е била редуцирана самата процедура, след това процедурата протече при пълно мълчание. "Имам убеждението, че мнозинството вече отстъпва по отношение на кандидатурата на Марковска. Има втора спирала на непочтеност, защото тя беше връчена за внасяне на независими депутати. Мисля, че Марковска ще се оттегли", прогнозира Цонева.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа