Официално бе открит 18-ят конгрес на ККП

Днес започна 18-ят конгрес на Китайската комунистическа партия. На него присъстващите 2 000 делегати трябва да определят наследника на президента Ху Цзинтао, Си Цзинпин за ръководител начело на страната.

Събитието бе официално открито в Двореца на народа на площад Тянанмън с реч на президента за равносметката от 10-те години на неговото управление на страната. В своята реч Ху Цзинтао призова за повече демократични реформи в Китай.

"Реформата в политическата структура е важна част от глобалните реформи на Китай. Ние трябва да продължим активно и разумно нашите усилия за продължаване на реформата на политическата структура и разширяване на народната демокрация", каза Ху пред делегатите.

Той подчерта, че Комунистическата партия няма да позволи на официалните ръководители да злоупотребяват с тяхната власт. "Партията ще се грижи лидерите на страната да съблюдават закона в мисленето си и в действията си. Ние трябва да сме сигурни, че всички са равни пред закона", каза той, като добави, че никоя организация или човек няма привилегията да нарушава конституцията".
Думите му припомнят скандала, който наскоро разтърси китайското ръководство. Съпругата на бившия партиен лидер на град Чунцин, Гу Кайлай, през август беше осъдена на смърт за убийството на британски гражданин при отложено изпълнение на присъдата. Бившият член на политбюро на Китайската комунистическа партия (ККП) Бо Силай изпадна в немилост, той бе изключен от партията и ще бъде съден. В скандала около убийството, извършено от съпругата му, Бо е "злоупотребил с властта си, допуснал е сериозни грешки и носи голяма отговорност", бе посочено в декларация на Политбюро, разпространена чрез държавната информационна агенция.

Корупцията, която разяжда китайското общество, може да бъде фатална за партията и да предизвика нейния срив, както и срив в държавата, предупреди Ху в речта си. "корупцията може да предизвика срив в партията и държавата", и ако ние се провалим при правилното решаване на този въпрос, това може да се окаже фатално", добави той. Страната е разтърсена от няколко финансово-политическа скандала, засягащи най-високопоставени ръководители.

Ху Цзинтао заяви още в речта си, че трябва да се приложи нов модел на растеж за страната. "В отговор на икономическите промени в национален и международен план, трябва да се ускори създаването на нов модел на икономически растеж, основан на подобрено качество и изпълнение", каза той. Китайската икономика остава все още твърде зависима от инвестициите и експорта за сметка на вътрешното потребление.

Във външнополитически план той призова страната да се превърне в морска сила и добави, че Пекин трябва решително да защитава своите морски права и интереси". В този момент Япония и Китай са в напрегнати отношения заради споровете си за суверенитета на архипелаг в Източнокитайско море.

Конгресът ще продължи до сряда. На него 69-годишният Ху Цзинтао се очаква да предаде поста на генерален секретар на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин. На 59 години Си Цзинпин, неизвестен за широката публика апаратчик, ще излезе от сянката и ще поеме щафетата от десет години по-големия от него Ху Цзинтао начело на единствената партия с 82 милиона членове. Очакваното му назначаване на поста генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) автоматично го превръща в следващия президент на Народната република.

Официално това ще стане през март 2013 г. на ежегодното заседание на Националния народен конгрес. Ако традицията бъде спазена той ще управлява два мандата по пет години. На конгреса, който е под засилена охрана, трябва да бъде избрано и ново ръководство на китайските комунисти. "Син на принц", неговият баща е "герой на революцията", борил се на страната на Мао, Си Цзинпин наследява един Китай, намиращ се в разгара на промени, който възнамерява да запази позицията си на втора световна сила.


Станете почитател на Класа