България се покланя пред патриарх Максим

Днес, Архангеловден, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ще бъде отслужена архиерейска заупокойна св. Литургия в памет на Негово Светейшество, Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Тя ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Св. Синод е натоварен с отговорността временно да управлява Софийска епархия, съобщиха от Софийската митрополия, информират ни от Светия синод.

По време на светата богослужба, както и през целия ден, тялото на покойния Първойерарх на Българската православна църква ще бъде изложено за поклонение и отдаване на последна почит.

Посрещане в храма, начало на поклонението пред блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит, и утреня - 8.00 ч.

Начало на св. Литургия - 9.00 ч.

След среща и разговор с представители на Светия Синод на Българската православна църква,  в СДВР е създадена организация за осигуряване на охраната и спокойното протичане на поклонението пред тленните останки на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, съобщиха от МВР.

От 07.00 часа около митрополитската катедрала „Св.Неделя“ ще бъдат разположени полицейски екипи. За улеснение на гражданите около сградата ще бъдат изградени временни парапети, а служителите на реда ще насочват потока от хора за влизане през южния вход. 

Пътна и охранителна полиция ще осигурява трафика на делегациите от Аерогара-София.  Полицейско присъствие ще бъде осигурено и в петък пред Храм-паметника „Св.Александър Невски“.

Церемониите ще бъдат охранявани от 150 полицаи.

На поклонението утре в "Света Неделя" ще се влиза само през южния вход на храма. Ще бъдат изградени парапети, а полицаи ще съпътстват миряните при нужда. Улиците около църквите "Света Неделя" и "Свети Александър Невски" ще бъдат затворени за движение.

В петък, на опелото на Негово светейшество в храм-паметник "Александър Невски", граждани няма да бъдат допускани.


Станете почитател на Класа