Българите по света искат да бъдат представени в НС

Българските граждани по света да бъдат представени в Народното събрание. Това поискаха наши сънародници от цял свят по време на провеждащата се в Брюксел конференция за политиката за българите в чужбина. До късно снощи те обсъждаха какво трябва да направи държавата за съхраняване на националната идентичност, като поставиха акцент върху образованието.
Ние бихме желали Министерството на образованието да обърне специално внимание върху учебниците по история и география. В създаването на учебниците би трябвало да се включат учители, преподаватели вече и в българските училища в чужбина, защото те са наясно с проблематиката и как трябва да се разпредели този материал.
Конференцията продължава и днес. Очаква се участниците да приемат заключителен документ, който да залегне в бъдещата стратегия за българите в чужбина. Вицепрезидентът Маргарита Попова, под чийто патронаж се провежда събитието, заяви:
Аз лично съм много пристрастна към това да имаме повече български училища, да имат по-добра материална база, да сертифицираме българския език, да изпратим добри учители. Навсякъде има доверие на националните власти в момента, което не бива да се пропилява.

Станете почитател на Класа