Имоти на Строителни войски продадени на скандално ниски цени

Главно управление строителство и възстановяване (ГУСВ) в резултат на своята задлъжнялост, е попаднало в схема, в която един кредитор с помощта на съдебни изпълнители успяват да разпродадат на изненадващо ниски цени няколко от неговите имоти. Самото предприятие оценява нанесените му до момента щети за над 5,2 милиона лева.

Общоизвестен факт е, че държавното се стопанисва по-трудно и по-небрежно от личното. Разчитайки на този принцип, един кредитор се насочва умишлено към държавното ГУСВ. Той се казва Красимир Моллов, управител е на дружеството „Еликон" ООД. Всичко започва с изкупуването на едно неизплатено трудово възнаграждение на стойност 8-10 000 лева, съобщи bTV.

Кредиторът бързо се ориентира и запорира на верижен принцип част от най-привлекателните имоти на ГУСВ. Съдия изпълнителите и кредиторът са давани от ГУСВ на прокурор, камарата на частните съдебни изпълнители и дори на ГДБОП многократно. Никой обаче не намира основание да повдигне обвинение.
Тъй като ГУСВ е държавно предприятие, негов принципал е министерство на регионалното развитие. Там отдавна знаят за схемата. Още когато Росен Плевнелиев оглавявал ведомството, той се занимавал с казуса на ГУСВ. Не стигнал до никъде.
Един имот независимо колко струва се оценява по високо от реалната си стойност, тоест завишава му се оценката. Така един дълг от 10 000, за да бъде удовлетворен, се описва един имот който на стойност 1 млн лв и тази оценка се добавя към дълг от 10 000 лева. И така нищожен дълг може спокойно да се превърне в 80, 100 и 150 000 лева. Това е само първата стъпка.
После имот който струва 1 млн., се описва за 100 000 лева. Този имот ми се прехвърля срещу стойността от 100 000. Тоест някой получава право да го купи за толкова, макар че той струва милион или дори повече.
Излиза, че един имот за 1 млн може да бъде придобит за 5000 лева. Схемата е прилагана няколко пъти, а щетите са над 5 милиона.
Факт е обаче, че нарушение на закона няма. Затова министерството на регионалното развитие и благоустройство подготвя законови промени.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа