Тайната на перфектните крака

Пластичните хирурзи са открили формулата на красивите крака - за да бъдат считани за такива не е достатъчно да са дълги и слаби. От древна Гърция, минавайки през Ренесанса и стигайки до наши дни, има един атрибут, който винаги се е смятал задължителен за красивите крака - правата линия от горната част на бедрото до глезена.

В продължение на над 12 година пластичните хирурзите изследвали 600 чифта крака - от списания, на живи модели, спортисти, произведения на изкуството, кукли Барби – смятани за най-красиви и за всички тях установили, че са абсолютно продължение на бедрото, пише медицинското списание за естетична пластична хирургия Aesthetic Plastic Surgery.

Според проучването, привлекателността на дългите, прави, стройни крака може да се припише на чувството за естетическа хармония, която се усилва от комбинацията между крехкост, представлявана от тънкостта и сила, представлявана от правата линия. Освен това проучването отбелязва, че краката на модели, които рекламират чорапи и бельо винаги са прави.

Вторият ключов елемент на красивите крака е разпределението на извивките от коляното до глезена. Установено е, че краката считани за красиви притежават извивка в горните две четвърти на прасеца, когато се гледат в профил, докато в анфас изглеждат почти прави.

Прасецът от вътрешната страна на крака трябва да има добре дефинирана изпъкнала извивка и още една къса вдлъбната извивка, която се спуска към глезена. Външната част на перфектния крак има много по-дълга и по-гладка изпъкнала извивка.

Проучването разгледало изображения на красиви крака от Гърция, датиращи от 2000 г. пр. Хр. и установило, че формата и разпределението на извивките при тези „древни” крака са точно същите като на днешните модели с перфектни крака – както мъже така и жени.

Станете почитател на Класа